Roto rašpe izvoze se u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Skandinaviju…

Autor: Darko Bičak , 29. siječanj 2015. u 11:56
Roman Krunić, Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Obiteljska tvrtka Roto Kruna iz Velike Gorice nastala je 2007. godine kao posljedica jedne uspješne inovacije.

Obiteljska tvrtka Roto Kruna iz Velike Gorice nastala je 2007. godine kao posljedica jedne uspješne inovacije koja je bila nagrađena prestižnim priznanjem „Nikola Tesla“ na sajmu inovacija na Zagrebačkom velesajmu. Naime, tada je Ivan Krunić predstavio svoju revolucionarnu „roto rašpu“ , alat za kutne brusilice koja je višestruko učinkovitija od svega što je tada postojalo na tržištu.

U biznis su se uskoro uključili i njegovi sinovi, a jedan od njih, Roman, danas je zadužen za marketing i prodaju. Danas u toj tvrtki radi troje ljudi, a Krunići očekuju da će u narednom razdoblju doći do ekspanzije poslovanja, posebice po pitanju izvoza. „Ideja za ovaj inovativni proizvod se razvijala pet godina.

Bilo je potrebno ishoditi sve potrebne certifikate kako bi se uopće moglo doći na tržište. Za ulazak na europsko tržište je svakako potreban njemački certifikat za rotacijske proizvode koji izdaje jedan institut u Hannoveru. Isto tako, nužno je patentirati i zaštiti svoj proizvod jer postoji opasnost da će, kada vide da se radi o uspješnom artiklu, mnogi pokušati kopijama uzeti svoj dio kolača“, kaže Roman Krunić. Trenutno 68 posto njihove prodaje ide na izvozno tržište, a ove godine bi se to trebalo povećati za narednih 10-ak posto.

Krunić je svjestan da stalno mora raditi na unapređivanju, modernizaciji i patentnoj zaštiti svojeg proizvoda jer će se on vrlo brzo naći na meti konkurencije s Dalekog istoka. Od inozemnih tržišta najviše izvoze u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Skandinaviju te zemlje regije. Kao povezno važno tržište Krunić ističe Švedsku. „Ako s nekim alatom uspijete u Švedskoj, možete uspjeti bilo gdje u svijetu. U Švedskoj se cijeni kvaliteta, a o čemu odlično govori činjenica da je omjer proizvođačke i tržišne cijene na tom tržištu 1 : 5.

Dakle, ako mi nešto proizvedemo za pet eura, u Švedskoj to možemo prodati za 25 eura“, pojašnjava Krunić. Za sada iz pogona u Velikoj Gorici izlaze tri modela roto rašpe, a razvijaju se i nove verzije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close