Programom “Žene bez PARdona” obilježen Svjetski dan poduzetništva žena

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2015. u 11:44
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Kroz EBRD-ov program treninga analize poslovanja prošlo je do danas stotinjak hrvatskih poduzetnica.

Kako uskladiti privatne obaveze i biti uspješna u poslu, pitanje je na koje su jučer odgovarale hrvatske poduzetnice na panel raspravama  u Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci. Program pod nazivom Žene bez PARdona 2015, kojim je jučer obilježen Svjetski dan poduzetništva žena, otvorila je dekanica PAR-a dr. sci. Gordana Nikolić, a sudionice je pozdravila i Jasminka Keser, voditeljica Sužbe za financijsku podršku Ministarstva poduzetništva i obrta. Istaknule su da je u Hrvatskoj broj visokoobrazovanih žena nadmašio broj visokoobrazovanih muškaraca, no unatoč tomu, one ne participiraju u poduzetništvu u istim omjerima.

U panel raspravi  'Svijet na dlanu' direktorica Europske banke za obnovu i razvoj Vedrana Jelušić Kašić rekla je da EBRD u Hrvatskoj pokreće niz inicijativa za pružanje istih prilika ženama poduzetnicama kroz obrazovanje, financiranje i pružanje raznih usluga. Osim savjetodavnih programa za žene u biznisu, te subvencioniranje konzultantskih usluga o pokretanju biznisa, od danas EBRD Hrvatska u suradnji s Raiffeisen bankom Hrvatska otvara još jednu kreditnu liniju namijenjenu malim i srednjim poduzećima.

Kroz EBRD-ov program treninga analize poslovanja prošlo je do danas stotinjak hrvatskih poduzetnica, a 40-ak njih dobilo je besplatno  savjetovanje i stručnu ekspertizu poslovanja. Sofija Šmitran, predsjednica Udruge poslovnih žena Krug i direktorica tvrtke IND-EKO d.o.o. istaknula je da je za uspješno poduzetništvo potrebno imati ideju i nešto novca, ali i viziju, upornost  i ponešto avanturizma. „Nije važno znati odgovor na pitanje kako, nego na pitanje zašto nešto raditi?', poručila je Šmitran.

Linda Poščić Borovac upravo se vratila iz Las Vegasa gdje joj je uručena nagrada Stevie Winner u konkurenciji 800 tvrtki iz cijelog sivijeta i to u kategoriji žena poduzetnica. Direktorica je tvrtke Crocon d.o.o. koja je zastupnik vodećih proizvođača opreme za pomorski promet.  „Budući da su brodovi i brodska oprema muški posao, gledali su me sumnjičavo i s podsmijehom, no ubrzo sam ih uvjerila da sam kompetentna. Danas je moja tvrtka za opremanje brodova i plovila vodeća u Hrvatskoj“, rekla je Linda Poščić Borovac. 

Alida Perkov, predsjednica Udruge BPW za podupiranje interesa poslovnih žena i poduzetnica iz Pule, rekla je da se žene u Hrvatskoj teško odlučuju za poduzetništvo zbog slabe socijalne podrške:„Pored ostalog, naša Udruga zalaže se i pokreće inicijative za pružanjem praktične pomoći, poput duljeg radnog vremena dječjih vrtića, te bolje organiziranu skrb za starije i nemoćne osobe. 

Potencijalne poduzetnice brigu o djeci ili roditeljima najčešće navode kao glavni razlog zbog kojeg se teško odlučuju na pokretanje vlastitog biznisa.“Mlada poduzetnica Maja Tomažić Jakumatović predstavila je svoj projekt 'My Happy Skirt' i ispričala kako je pokrenula vlastiti obrt, a na panel raspravi 'Uloga žena u medijima' svoja iskustva podijelile su Sandra Mihelčić, vlasnica Business Media Group, izdavača niza poslovnih specijaliziranih tiskovina i web-portala, zatim Ana Gruden, glavna urednica časopisa 'Zaposlena' i Svjetlana Hibar, urednica i novinarka Novog lista.

Dekanica Gordana Nikolić zatvorila je program najavom natječaja za šest stipendija u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna, koje dodjeljuju Visoka poslovna škola i Udruga poslovnih žena Krug. Natječaj je namijenjen mladim poduzetnicama i traje mjesec dana, a rezultate će objaviti na Leadership konferenciji koja će se održati 18. ožujka 2016. godine u Opatiji.

Piše Paula Bobanović

Komentirajte prvi

New Report

Close