Poduzetnici su žrtve birokracije i korupcije

Autor: Saša Paparella , 28. rujan 2017. u 13:42
Najkonkurentnije zemlje svijeta su Švicarska, SAD i Singapur/FOTOLIA

Po pitanju razvoja institucija u ovogodišnjem smo izvješću pali za čak 13 mjesta.

Po mišljenju čak 22 posto ispitanih gospodarstvenika, najveći problem pri poslovanju u RH je niska učinkovitost javne uprave. Odmah potom slijede nestabilnost politika, porezna regulativa, korupcija i porezne stope, navodi se u Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2017.-2018. koje je u srijedu objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti. 

Politička nestabilnost
U ovogodišnjem Izvješću, Hrvatska se, kao i u lanjskom, nalazi na 74. mjestu među 137 gospodarstva. Anketirani gospodarstvenici zamjeraju i nedostatnu sposobnost za inovacije, loš pristup financiranju, restriktivno radno zakonodavstvo, neadekvatno educirana radna snaga, nestabilnost vlade, loša radna etika te kriminal i prijevare.  Kao konkurentske prednosti Hrvatske ističu se sudjelovanje žena u radnoj snazi, kvaliteta lokalnih dobavljača,  interneta, pretplate na  mobilni internet, vrijeme potrebno za pokretanje posla. Glavni nedostaci konkurentnosti su  opterećenje vladinim propisima, sposobnost privlačenja talentiranih ljudi, suradnja poslodavaca i radnika, te efikasnost pravnog okvira u osporavanju propisa i sporova. 

 

Mudrinić

Moramo konsenzusom definirati nacionalnu viziju.

Problem institucija
I dalje su vidljiva područja u kojima su potrebne intenzivnije reforme, pogotovo razvoju institucija gdje smo pali za 13 mjesta, visokog obrazovanja i treninga koje je palo za 11 mjesta i efikasnosti tržišta rada gdje smo sedam mjesta lošiji.  Švicarska je i ove godine proglašena najkonkurentnijom zemljom, slijede SAD, Singapur, Nizozemska, Njemačka, Hong Kong i Švedska.

Od zemalja s kojima se RH uspoređuje, napredak bilježe Slovenija, Slovačka, Bugarska, Srbija, Mađarska, Crna Gora i Albanija dok Poljska, Rumunjska i Grčka bilježe pad. "Moramo unaprijediti javne politike i transformirati javni sektor, konsenzusom definirati nacionalnu viziju kao i temeljne afirmativne vrednote društva", prokomentirao je rezultate Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pravosuđe mrzi poduzetnike…..u institucijama mrze poduzetnike…. država poduzetnike cijedi..
u školi mrze djecu poduzetnika….. u slobodno vrijeme poduzetnik servisira obitelj i prijatelje
koji su u gabuli / jer bi ga oni zamrzili / …..djelatnici ne/mrze poduzetnike….
– sve u svemu …lijepo im je , ne?

Ovo uopće nije istina! Poduzetnike osim HGK i Šuma reketari svaki uhljeb koji stigne! Pravosuđe ne funkcionira pa se nitko ne boji!

New Report

Close