Ostaklili domaće hotele i šoping centre, EU im otvara velika izvozna vrata

Autor: Darko Bičak , 28. rujan 2014. u 22:01
Milan Burić pokrenuo je posao koji već polako preuzima njegov sin Denis/Matija Topolovec/PIXSELL

Obiteljska tvrtka Burićevih nastala iz obrta ove je godine ostvarila oko milijun kuna prihoda od izvoza, a 2015. taj iznos planiraju udvostručiti.

Dubrovački hotel President, zagrebački City centar One ili pak kompleks hotela Punta skala resort u Petrčanima, samo su neki od brojnih projekata čije je velike staklene ograde izradio Staklorez-Burić iz Pregrade.

Obiteljska tvrtka koja je nastala iz obrta Milana Burića danas je na hrvatskom tržištu jedan od lidera u staklarskoj industriji s 40-ak zaposlenih i prihodom koji je posljednjih godina na razini 13 milijuna kuna. Prije tri godine čelnu poziciju u Staklorezu preuzeo je Milanov sin Denis. Milan Burić još formalno nosi titulu direktora, a sljedeće godine povlači se u mirovinu.

 

1milijun

eura stoji stroj za termičku obradu stakla, u što moraju uložiti

Sirovina iz EU 
Iako izvoz čini manji dio ukupne realizacije tvrtke iz Pregrade, Denis Burić objašnjava kako im je ulazak naše zemlje u punopravno članstvo Europske unije (EU) širom otovorio veliko tržište. "Iako smo imali određenu suradnju s partnerima u Sloveniji i prije ulaska u Europsku uniju, svaki je projekt bio previše komplilciran za izvođenje zbog dugotrajnih carinskih procedura. Kada je 'pala' granica, odmah u prvim mjesecima javila su nam se dva partnera iz Slovenije koja su nam ponudila suradnju", kaže Burić. Napominje da su im carinske procedure im dosad povlačile velik izdatak, posebice PDV na uvoz, što su morali akontacijski plaćati prilikom carinjenja sirovine. Riječ je o 80-ak tisuća kuna mjesečno, što je tvrtki poput ove značajan obrtni kapital. 

Pioniri u gospodarskoj zoni
Kako u Hrvatskoj više nema proizvođača stakla, u bivšoj državi staklo se proizvodilo u Lipiku i Pančevu, oni sirovinu nabavljaju na tržištu Europske unije. Najviše stakla dolazi iz Mađarske i Njemačke, a specijalna stakla naručuju iz Španjolske i Bugarske. Staklorez je ove godine već ostvario oko milijun kuna prihoda od izvoza, ali sljedeće bi se taj iznos trebao barem udvostručiti. O konkretnim planovima, kako ukupno tako i u izvozu, u Staklorezu ne žele puno spekulirati. "Naš se biznis samo dijelom odnosi na serijsku proizvodnju određenih artikala, što planiramo promijeniti. Većinom je riječ o konkretnim projektima. Trenutačno imamo nekoliko projekata u izvedbi, a rezultat na kraju godine ovisit će o tome koliko ćemo biti uspješni na budućim natječajima. Očekujemo da će nam ukupna realizacija biti na razini 15 milijuna kuna", kaže direktor Stakloreza.

 

Burić

Biznis nam se dijelom odnosi na serijsku proizvodnju, što planiramo promijeniti

Obrt Burić nastao je 1982. godine, a prvi dodatni radnik zaposlen je već 1984. godine. Od 1992. godine djeluje kao društvo s ograničenom odgovornošću te godinama bilježi rast. Godine 2008. Staklorez je preselio u novi poslovni prostor u gospodarskoj zoni Pregrada, a što je bio projekt u koji su ukupno uložili 30-ak milijuna kuna. "Kako smo bili prvi korisnik prostora u gospodarskoj zoni, imali smo velikih problema s infrastrukturom. Cijena koju smo platili za komunalne naknade, prije svega vodu i struju, višestruko je veća nego danas. Vremenom se situacija sredila, ali kako smo bili pioniri, ponijeli smo veći trošak investicije nego što smo objektivno trebali", prisjeća se Milan Burić. S manjim su se poslovnim problemima suočili 2009. godine, kada su im dva glavna partnera otišla u stečaj, ali orijentacijom na vlastite projekte i izvoz uspjeli su zadržati pozitivnu bilancu. U pregradskoj tvrtki objašnjavaju da posjeduju najmoderniju liniju za rezanje jumbo stakla u Hrvatskoj, s automatskim skladištenjem, pozicioniranjem i rezanjem. Njihov spektar poslova zahtijeva naprednu tehnologiju, pa tvrtka mora i dalje investirati u nove strojeve.  

Zapela investicija
"Za daljniji razvoj poslovanja pod hitno bi nam trebao jedan stroj za termičku obradu stakla. Kako je riječ o investiciji od gotovo milijun eura, to je malo prevelik zalogaj za naše mogućnosti. Otvorene su nam opcije prema fondovima Europske unije i prema poticajnim sredstvima u Hrvatskoj, ali moram reći da dosad, na žalost, nismo dobili odgovor od Ministarstva poduzetništva i obrta za Poduzetnički impuls 2014. iako smo se prijavili prvi dan u deset sati ujutro. Možda u idućem razdoblju dobijemo i odgovor kako je ocijenjen naš projekt.Ne znam zašto to toliko traje jer stoji naša, a možda i neke druge investicije", kaže Denis Burić.

Specijalni strojevi

Opremljeni za modernu arhitekturu 

"Imamo specijalni stol za rezanje laminiranih stakala s najdužim nožem u Hrvatskoj, CNC obradni centar, automatsku brusilicu, stroj za automatsko fazetiranje i bušenje, komoru za pjeskarenje stakla te liniju za proizvoidnju izolacijskih stakala. Okrećemo se modernijim primjenama stakla omiljenim poput staklenih stijena, ograda, tuš kabina, stolova, krovova i nadstrešnica, stubišta i podova", navodi D. Burić.

Komentirajte prvi

New Report

Close