Osnažite se ili… ništa, samo će sve ostati isto

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2013. u 22:01
Snažne žene bolje su sebi, obitelji, kompaniji i društvu

Kako je moguće da više žena završava dodiplomske i poslijediplomske studije, a manje ih je na upravljačim pozicijama?

U posljednje vrijeme smo zatrpani različitim vijestima o ženama; Angela Merkel je dobila treći mandat, a njezino prezime je ustvari prezime njezinog bivšeg muža – je li to u redu?

Kako s tim živi sadašnji suprug? Aleksandra Kolarić je izbačena iz stranke jer je javno izrekla svoje mišljenje – što mislite o tome? U konetkstu gospođe Kolarić se spominju i Jadranka Kosor i Mirela Holy. S Angelom Merkel nije bilo poveznica u hrvatskom društvu, nažalost. Ali su spominjali Margaret Thatcher, "željeznu lady", koja je rekla: "U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj muškarca. Ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu". S drugim dijelom rečenice se slažemo i ne mislimo da je tako samo u politici. 

Poražavajuća istraživanja
Ipak, zatrpani smo i rezultatima istraživanja: svaka druga žena je iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog na karijeru. Žene su bolje poduzetnice. Nadalje, srećemo se i sa stereotipima: Udani ste? Sigurno ćete htjeti djecu, nije pametno vas zaposliti! Imate djecu? Niste dobar kandidat, ići ćete na bolovanja zbog djece. I tako bismo mogli nabrajati u nedogled: red vijesti, red istraživanja, red stereotipa. I svemu je isti nazivnik: žene. Jesu li ljepši spol, nježniji, slabiji? Mogu li istovremeno obavljati više stvari? Trebaju li uzeti muževo prezime? Trebaju li žrtvovati majčinstvo zbog karijere? Ili obrnuto? Ne moraju ništa i mogu sve! Ako su dovoljno snažne, hrabre i samosvjesne. Nema potrebe dublje ulaziti u analize rezultata istraživanja ili secirati novinske napise, jer doista, sve su žene različite i sve su iste. Nose na leđima teret mentaliteta, odgoja, okoline. A društvo u kojem živimo jest još uvijek muško. Zato je na svakoj od njih osvijestiti za početak par stvari: ne trebaju se uspoređivati, barem ne na apsolutnoj razini.

Ne trebaju biti savršene, trebaju biti ono što jesu, odlučiti što žele i samouvjereno ići prema svom cilju. Mogu biti poslovne žene i imati obitelj, ali i ne moraju. Mogu odabrati biti domaćice i brinuti o djeci i domu. Mogu biti doktorice znanosti ili uzgajati organsko povrće. Svejedno je, samo moraju biti dovoljno snažne, vjerovati u sebe i shvatiti da svaka od njih čini jednako važan kotačić društva. Srećom, sve je više žena koje su dovoljno snažne, koje su spremne preuzeti menadžerske ili državničke pozicije, potpuno svjesne da većim postotkom žena na takvim pozicijama društvo postaje prijemćivije za njih, obitelji i održivije ukupno. I da, koje vjeruju da mogu. Ovo mišljenje potvrđuje i naše višegodišnje iskustvo u korporativnom svijetu, kao i trenutno u nesigurnim poduzetničkim vodama. Jednake smo rečenice čule radeći u velikim kompanijama i kao savjetnice tijekom uvođenja sustava mapiranja kompetencija u Hrvatskoj i regiji.

Zato smo se odlučile dodatno razviti i certificirati za coaching, kako bismo i drugim ženama, koje još vode unutarnje bitke koje smo i same vodile, pomogle u osnaživanju i putu do njihovih ciljeva, ma kakvi oni bili. Jer snažne i sigurne žene su bolje sebi, obiteljima, kompanijama, društvu. Kako je moguće da više žena završava dodiplomske i poslijediplomske studije, a manje ih je na upravljačim pozicijama? Postoji pozitivna korelacija između žena na upravljačkim pozicijama i uspješnosti poslovanja. Možemo li onda nešto učiniti s odnosima i postocima? Mogu li se žene, koje to žele, osnažiti dovoljno da iskorače? Mogu. Coachingom, mentoringom ili savjetovanjem u postavljanju i realizaciji ciljeva, suočavanju s različitim poslovnim i privatnim izazovima, osnaživanjem za promjenu karijere ili pokretanje privatnog posla mogu se napraviti značajni pomaci. 

Izazov porodiljnog
I same smo žene s bogatim životnim i poslovnim iskustvom, koje su napravile zaokret i zakoračile u vode privatnog poduzetništva, pri tom uspješno balansirajući između privatnog i poslovnog, osobnog razvoja i održavanja prijateljstava, poslovnog adrenalina i brige o zdravlju. I da, prošle smo i izazove utjecaja porodiljnog na karijeru. Je li činjenica da su žene postale naši češći klijenti bila slučajnost, veća svijest o potrebi za promjenom ili prst sudbine sada više nije važno, jer one sada dolaze po preporuci, zbog rezultata i zadovoljstva dosadašnjih klijentica. 

Gabrijela Šurina Hanzl; Ines Vraješ Radovanović, poslovne savjetnice u tvrtki Granum G

Komentirajte prvi

New Report

Close