Odskočna daska za inovativne tržišne ideje

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
Predsjednik Uprave Zabe Miljenko Živaljić dodijeljuje nagradu Moj Zaba start Marko Mišuliću/M. L. PIXSELL

Kompanija je jedan od nacionalnih pionira društveno odgovornog poslovanja.

Praksa društveno odgovornog poslovanja već je godinama dio cjelovite poslovne politike Zagrebačke banke, jednog od pionira DOP-a u Hrvatskoj. U nizu projekata u Zabi izdvajaju dugogodišnju suradnju sa studentskim udrugama i obrazovnim institucijama čime doprinose razvoju budućih akademskih građana, konkurentnosti i dugoročnoj održivosti poslovnog okruženja.  

Primjerice kroz "Natječaj za dodjelu donacija" u 14 godina donirano je više od 20 milijuna kuna i pružena financijska pomoć projektima udruga i nekomercijalnih ustanova. U Zabi ističu da su, s više od 60.000 klijenata poslovnih subjekta, svjesni izazova ekonomije, posebno malih poduzetnika, obrtnika i startupova. Stoga je 2013. pokrenut projekt 'Moj Zaba Start' putem kojeg se podržavaju najinovativnije tržišne ideje.  U natječaje su uključeni partneri i ambasadori koji su kao prepoznatljiva lica u svojoj domeni poslovanja pridonijeli promociji natječaja te su iskustvom i znanjem savjetovali finaliste kojima je dodatno pružena edukacija kroz radionice.

 

20milijuna

kuna donirano je kroz natječaj za dodjelu donacija u 14 godina

Kroz natječaje su u posljednje tri godine, iznosom od 3 milijuna kuna, podržani projekti vezani uz nove tehnologije, kreativno obrtništvo, zeleno poduzetništvo i kreativnu industriju.  Zastupljeni su dizajn, kultura, internetski portali, IT aplikacije i tehnologije, zaštita okoliša, prijevoz i proizvodnja, što sve pokazuje da Hrvatska ima širok poduzetnički potencijal. Uz potporu UniCredit Foundation Zaba posljednje tri godine raspisuje natječaje za društvene poduzetnike. U tri ciklusa dodijeljeno je gotovo 100.000 eura za realizaciju 11 vrijednih društvenih inicijativa. Pripadnost UniCreditu omogućuje prilagodbu i primjenu dobrih praksi i na našem tržištu.

Posebno ističu "Program zajedničkog doniranja" uveden 2003. kojeg je inicirao upravo UniCredit Foundation, pokrenut s ciljem širenja ideje humanitarnog rada među više od 4000 zaposlenika te promicanja kulture sudjelovanja pojedinaca u neprofitnim i volonterskim akcijama. U tom programu fondacija se pridružuje donacijama zaposlenika uplaćenim u korist neprofitnih inicijativa da u jednakom iznosu uplaćuje donacije u korist izabranih projekata ili organizacija. Ove godine obilježava se deseta godina tog programa koji je dosad uključio 132 udruge. Zahvaljujući uplatama više od 6800 zaposlenika one su dobile više od 150.000 eura potpore, a UniCredit Fondacija je iznos udvostručila.

Komentirajte prvi

New Report

Close