Nakon priznanja Financial Timesa, Ivanec pohode globalni investitori

Autor: Darko Bičak , 16. lipanj 2016. u 07:48
Grad Ivanec bilježi stalni rast zaposlenosti, a službena stopa nezaposlenosti je nešto veća od šest posto/Marko Jurinec/PIXSELL

Tvrtke poput ITAS Prvomajske, Ivančice, a svojedobno i Industrije mesa Ivanec su bili nositelji industrijalizacije u Ivancu.

Ivanec, mali grad u Varaždinskoj županiji, već je neko vrijeme poznat po svojoj metalurškoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji, a tamošnja Ivančica i njihova dječja odjeća Bambi i Froddo su postale europski brend. Šlag na tortu je bio početkom ove godine kada je vjerojatno najutjecaniji svjetski finansijski list, bitanski The Financial Times (FT) proglasio Ivanec najboljom investicijskom destinacijom u Europi. 

Međunarodno priznanje
Naime, na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future britanski list je smjestio Ivanec na čelno mjesto liste Top 10 malih gradova u Europi, manjih od 100.000 stanovnika, s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja. Ovo je bilo drugi put u dvije godine da je FT svrstao Ivanec u deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija u Europi. Prije dvije godine Ivanec bio stavljen na 10. mjesto.

Samom činjenicom da je ove godine Ivanec rangiran na prvo mjesto među top 10 europske konkurencije, pokazuje da je gradska uprava tog grada u međuvremenu uložila novca i truda na gradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine. Kako ističe Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, ova nagrada priznanje je svima u gradu koji su tijekom prošlih godina kroz razne projekte radili na stvaranju stimulativnih poslovnih strategija za ulagače. Većina napora, kako ističu u Ivancu, odnosi se na uklanjanje administrativnih zapreka u poslovnim inicijativama potencijalnih investitora te fleksibilna lokalna samouprava koja im je u svakom trenutku na raspolaganju, od aktiviranja pa sve do završetka njihovih poslovnih projekata.

 

654tvrtki

i obrta sa 2365 zaposlenih registrirano je trenutno na području Grada Ivanca u Varaždinskoj županiji

Izgradnja brenda 
"Kako bi se izbjegle pogrešne i zlonamjerne interpretacije, kakvih je bilo i prilikom prvog dobivanja iste nagrade prije dvije godine, treba naglasiti da Ivanec nagradu FT-a dobiva za cijeli konglomerat razrađenih stimulativnih mjera, poticaja i strategija kojima želi privući direktna strana ulaganja i s kojima bi vjerojatno, u nekoj zapadnoj zemlji bio top odredište za investicijske projekte", ističe Batinić. No, danas Ivanec svakako ima koristi od ovog projekta jer investitori, pogotovo strani, prepoznaju ovaj grad prvenstveno po preporuci FT-a.

"Kada imamo inicijalne pregovore s potencijalnim investitorima i kada ih pitamo od kuda su uopće čuli za Ivanec, redom nam govore da nas prepoznaju iz analize The Financial Timesa te da ih zanimaju konretne informacije o mogućnosti za njihvo ulaganje", kaže Batinić. Za sada još gradonačelnik ne može izdvojiti konkretnu investiciju koja bi u Ivanec došla zbog pobjede na ovom natječaju, no očekuje da će srednjoročno to biti veliki plus za razvoj ovog grada.

U Ivancu kažu da njihov grad ima dugu tradiciju industrije koja se temeljila još u 19. stoljeću na ugljenokopima da bi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća  ugljen bio i baza za veliku industrijalizaciju. Tada dolazi do razvoja metalurške industrije u vidu postrojenja Prvomajske, prehrambene, tekstilne i drvne industrije. U zadnjih 10-ak godina temelj novog razvoja Ivancu su male i srednje tvrtke koje na ovo područje donose nove tehnologije. Batinić procjenjuje da je nezaposlenost u ovom gradu nešto veća od šest posto s tendencijom daljnijeg pada. Ivanečkom području problem predstavlja nedostatak prometne infrastrukture, a što je, kako kažu u Gradu, bio glavni krivac što nekoliko ozbiljnih stranih investitora svoje projekte nije odlučilo realizirati u Ivancu.

Prihod od 700 mil. kuna
Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, u Ivancu trenutno posluje 654 poslovnih subjekata. Tijekom 2015. bilo ih je osnovano 52, dok je istovremeno bilo ugašeno 38 subjekata. Ukupno je 14 poslovnih subjekata bilo u blokadi u posljednjih godinu dana. Također, tijekom 2015. godine 11 subjekata ušlo u je u fazu stečaja. U fazu predstečaja u istom razdoblju su završila trisubjekta. Među poreznim dužnicima nalazi se jedan subjekt, a dva subjekta se nalaze na listi neisplatitelja plaća.

Među svim poslovnim subjektima u ovom gradu, ukupno ih je 165 ili 25,2% predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2015. Oni su lani kumulativno ostvarili 701,3 milijuna kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 23,4 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su u 2015. zapošljavala 2365 osoba. Izvoz je iznosio 248,3 milijuna kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 23,4 milijuna kuna tijekom 2015. godine.

Kako pojašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, u usporedbi sa ukupnim rezultatima poduzeća iz Varaždinske županije, Ivanec je ostvarenim prihodima sudjelovao sa 3,1% udjela. Analizirana poduzeća imala su identičan udio od 3,1% i u ukupnom županijskom izvozu, dok su njihove investicije činile 2,5% svih investicija na županijskoj razini. Ukupno 6,2% svih zaposlenih u županijskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Ivanca", ističe Kovačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close