Komu su i koja znanja iz područja financija potrebna

Autor: Vlatka Sakar , 03. travanj 2014. u 22:01
Kriza i propast kompanija izbjegava se dobrim planiranjem/FOTOLIA

Poslovno planiranje veli je problem našeg gospodarstva, vrlo je malen broj gospodarskih organizacija s razvijenim procesom kvalitetnog planiranja i budžetiranja.

Tko su svi oni kojima su za što uspješnije rješavanje dodijeljenih poslova i zadataka ta znanja neophodna podrška.

Menadžer u velikom društvu se na bilo kojoj nefinancijskoj poziciji bez razumijevanja te terminologije osjeća nesigurno, jer ne možeš ravnopravno sudjelovati u razgovorima o financijskim izvještajima. Često se događa da menadžeri dobiju kvartalno izvješće i uopće ga ne razumiju. Isto tako, ponekad treba tražiti neke podatke, a da bi to mogao, treba razumjeti o čemu je riječ.

Voditelji projekata trebaju razumjeti implikacije svojih odluka, financijske podatke, proces budžetiranja, usporedbe. 

Prodajno osoblje i menadžeri prodaje trebaju biti svjesni na koji način plaćanje ili neplaćanje kupaca utječe na konačni financijski rezultat društva (rezervacije ili umanjenje imovine, princip opreznosti), kako utvrditi tržišno prihvatljivu cijenu, kako budžetirati aktivnosti, kako pratiti kvalitetu kupaca. Oni koji pripremaju ponude za javne natječaje mogu uvidom u financijska izvješća konkurenata jednostavno saznati koliko ta društva zadovoljavaju uvjete natječaja u smislu pozitivne bilance.

Informatičari koji sudjeluju u implementaciji poslovnih sustava, između ostalog i financijsko-računovodstvenog modula, trebaju imati prilično duboka i dobra znanja iz računovodstva i financija da bi mogli komunicirati s korisnicima, što je često problem.

Osobe iz odjela upravljanja ljudskim resursima trebaju znati koje su implikacije troškova osoblja koje planiraju (budžetiraju) na ukupni poslovni rezultat.

Odvjetnici i suci, ako su financijski pismeni bolje razumiju problem. Nedavno je jedan odvjetnik u sudnici uporno dokazivao da je društvo o kojem se radilo prezaduženo. Međutim društvo je bilo sve prije nego prezaduženo, ali mu je likvidnost bila loša. Ovo su bazične stvari za koje nema razloga da ih odvjetnici i suci ne savladaju. 

Javni bilježnici zahvaljujući financijskoj pismenosti s više razumijevanja prisustvuju skupštinama na kojima se raspravlja o financijskim izvještajima, jer razumiju o čemu je riječ.

Pravnici u društvima trebaju biti svjesni učinaka pravnih postupaka ili pravne situacije na financijski rezultat poslovanja npr. potencijalne obveze i sudske sporove te rezervacije vezane uz to.

Zamislimo situaciju u kojoj je poduzetnik/menadžer nefinancijaš (u društvu s 35 zaposlenih). Razgovore s bankom obavlja osobno, a bez potrebnih znanja iz financija neravnopravan je sugovornik, pa nailazi na niz poteškoća u sporazumijevanju s bankom vezano uz financijski aspekt projekata koje banka financira. Ne želi u potpunosti ovisiti o banci, poreznom savjetniku, knjigovođi, želi imati stvari u svojim rukama. Zaposlili su stručne tehnički visoko obrazovane stručnjake iz neprivatiziranih društava. Radeći u tim društvima, te osobe nisu znale ništa o financijama, o učinku svog posla, plaće, troškova na ukupni rezultat.

Plaća je stizala bez obzira na troškove, učinkovitost itd. Međutim nakon prelaska u drugu tvrtku, bilo je nužno steći osnovna znanja iz financija i početi ekonomski razmišljati kako bi donosili kvalitetne odluke s aspekta ukupnog poslovanja.Osnovna znanja iz financija potrebna su kod naručivanja, plaćanja, investiranja, praćenja novčanog tijeka, čitanja financijskih izvještaja.Poslovno planiranje, budžetiranje te izrada gotovinskog budžeta velik su problem našeg gospodarstva. Vrlo je malen broj hrvatskih gospodarskih organizacija s razvijenim procesom kvalitetnog planiranja i budžetiranja. Čak i neka veća društva su tek nedavno uvela izradu gotovinskog budžeta. Nedavne propasti nekih društava, donedavno zvijezda naše ekonomije, mogle su se izbjeći dobrim planiranjem.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close