Kako komentirate najave ministra Klimana o smanjenju PDV-a? Hoće li uvjeriti ostatak Vlade u to?

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2016. u 22:00
Ivana Budin Arhanić, Valamar Riviera

Ivana Budin Arhanić smatra najavu dobrodošlom te nužnom za povećanje konkurentnosti turizma.

Najavljena mjera nove Vlade i ministra Klimana kojom bi se korigirao PDV u turizmu ne samo da je dobrodošla, ona je nužna za pokretanje predviđenog investicijskog ciklusa i povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma.

Sadašnja stopa od 13% na usluge smještaja najviša je na Mediteranu, te je upravo u dijelu PDV-a na smještaj najveća potreba za korekcijom poreznog opterećenja. S obzirom da je prema iskustvima drugih zemalja poput Grčke i Francuske smanjenje stope PDV-a u turizmu već u drugoj ili trećoj godini donijelo pozitivan utjecaj na proračun, smatramo da nema razloga da Vlada ne prihvati ovaj prijedlog. 

Koju stopu priželjkuje sektor, odnosno s kojom stopom bi mogli biti konkurentni?  
Prema analizama Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, smanjenje stope PDV-a na usluge smještaja u turizmu na 5% omogućilo bi u petogodišnjem razdoblju 15 milijardi kuna dodatnih investicija u turizam, 10 milijardi kuna veći prihod smještaja i 11.000 novih radnih mjesta, odnosno 8 milijardi kuna za plaće novozaposlenih u građevinarstvu i hotelijerstvu. Stopa od 5,5% koju Vlada predlaže imala bi vrlo slične učinke, te bi tako intezivna razina gospodarske aktivnosti također dovela do povećanih priljeva u proračun u iznosu od oko 4 milijarde kuna u idućih pet godina, odnosno više nego ako nastavimo primjenjivati sadašnju stopu.

Je li investitorima važnije da se snizi PDV ili konstanta u poreznoj politici?
Investitorima je vrlo važna uvjerljivost, konzistentnost i dugoročnost porezne politike. PDV je jedan od najjačih alata porezne politike, te će biti ključno da Vlada na vrijeme najavi korekciju PDV-a, ali i da se obveže na održavanje niže stope kroz cijelo četverogodišnje razdoblje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close