Kako komentirate izjavu ministra Grčića da je Hrvatska maestralno povukla novac iz EU?

Autor: Marta Duić , 17. prosinac 2014. u 22:00
Kristijan Mavrek, Čakra

Kristijan Mavrek navodi da je stvarnost ipak malo drukčija.

Bavim se projektima unutar IPARDA i mogu reći da je puno toga ugovoreno, ali glavni problem je Program ruralnog razvoja.

Realizacija kasni godinu i pol dana, natječaji se iščekuju i zbog toga smo dobili 377 prigovora iz Bruxellesa. Grčić bi trebao priznati da velike zasluge ima prošla Vlada koja je sve to postavila iz temelja, a ova Vlada ima odgovornost i katastrofalne rezultate. On je možda zadovoljan s Operativnim programom, ali treba uzeti u obzir i ostale programe poput Programa ruralnog razvoja zbog kojeg cijeli sektor stoji.

Kako to promijeniti i povećati trenutnu realizaciju od 40 posto?
Prvenstveno treba usuglasiti Program ruralnog razvoja 2014.-2020, raspisati natječaje i uskladiti pravilnike. Prošla nam je cijela 2014. godina i iz Bruxellesa prijete da će odbaciti čitav Program ako se Ministarstvo poljoprivrede ne uozbilji i krene s pravim poslom bez odgađanja i stalnih izmjena i dopuna. U Hrvatskoj nedostaje kontinuitet, mi smo u pretpristupnom razdoblju dobili novac za pripremu i onda je nova vlast sve što je napravljeno od 2005.-2011. odbacila i krenula raditi iznova. Upravo zato i jesmo ovdje gdje jesmo, točnije nalazimo se na početku.  

Kakvo je vaše dosadašnje iskustvo s EU fondovima?
Iza sebe imam 40 isplaćenih projekata i 30 koji su u provedbi na području poljoprivrede. Svakodnevno me poljoprivrednici zovu i žale se, pravila igre se stalno mijenjaju, ti ljudi više ne znaju koja će radna verzija biti zadnja i kada će stalne izmjene prestati. Mnoštvo OPG-ova i obrta čeka natječaje i žele prilike koje su im već trebale biti omogućene.     

Komentirajte prvi

New Report

Close