Gradovima i županijama treba dati veće ovlasti kako bi bile bolji servis lokalnim poduzetnicima

Autor: Darko Bičak , 06. ožujak 2016. u 22:01
Uzlet je u Puli izazvao velik interes /D. Marušić/PIXSELL

Neiskorištena državna imovina i zemljište kvare gospodarsku sliku Istarske županije, koja je među najrazvijenijima.

Mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih registriranih poduzeća u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupne radne snage i pridonose s 50 posto nacionalnom BDP-u, iz čega je vidljivo da je riječ o značajnoj snazi hrvatskog gospodarstva, rekao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, na otvaranju u petak održanog Poslovnog uzleta Pule.  

Objasnio je da je stoga nužno tom segmentu gospodarstva dati alat kroz edukaciju da bi stekao nužne kompetencije da bude konkurentan na zahtjevnom tržištu Europske unije. "Zbog toga je Poslovni dnevnik pokrenuo projekt Poslovni uzlet, koji je ušao u svoju treću godinu. Samo u 2016. edukacijom će na 30 događanja biti obuhvaćeno 27 gradova", najavio je Šimatović.

Vape za reformama 
Važnost edukacije poduzetnika i stalnog stjecanja dodatnih znanja i kompetencija istaknula je i Danijela Križman Pavlović, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, institucije koja je bila domaćin Poslovnog uzleta u Puli. Boris Miletić, gradonačelnik Pule, smatra da bi svaka jedinica lokalne samouprave morala ulagati najviše što može kako bi se poduzetnicima stvorilo što bolje poslovno okruženje. No, svjestan je činjenice da prema postojećoj zakonskoj regulativi i centraliziranim financijama jedinice lokalne samouprave mogu malo ili nimalo utjecati na stvaranje boljih uvjeta za poduzetnike. Konkretno, Pula daje oko pet posto ukupnih prihoda za pomoć poduzetnicima, uglavnom putem potpora i uređenja gospodarskih zona.

 

Flego

Važno je ostvariti razvoj i rast iz kojeg će se javni dug servisirati.

"Gradovi i županije morali bi imati više ovlasti u sektoru gospodarstva kako bi mogli biti bolji servis svojim poduzetnicima, ali i svim građanima. Tu ne treba izmišljati toplu vodu nego samo preslikati iskustva uspješnih europskih iskustava država poput Švicarske, Danske i mnogih drugih", istaknuo je Miletić.

Istarski župan Valter Flego smatra kako su potrebne značajne reforme u javnom sektoru kako bi se poboljšala gospodarska situacija. "Nakon devet godina napokon smo počeli bilježiti rast BDP-a. No, to je premalo i s takvim rastom teško ćemo se izvući iz krize. Potrebne su reforme. Uvjeren sam da sad nije potrebno previše se brinuti hoće li nam javni dug biti 86, 88 ili 92 posto BDP-a jer imamo iskustva da jedna Italija ima javni dug od nekih 120 posto BDP-a, a Japan i više od 205 posto. Bitno je ostvariti razvoj i rast iz kojeg će se taj dug servisirati", istaknuo je Flego.

 

Miletić

Ne treba izmišljati toplu vodu nego preslikati iskustva država poput Danske.

Državni nemar 
Dodao je kako Istarska županija čini koliko može da bi što više novca koji prikupi od poduzetnika vratila u realni sektor. Konkretno, raspisuje natječaj za 30 milijuna kuna kreditnih sredstava po povoljnoj kamati od tri posto za svoje poduzetnike.Iako je svjestan toga da je Istra jedna od najboljih županija u Hrvatskoj po pitanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Flego nije zadovoljan situacijom zbog neiskorištene državne imovine i mnogo primjera zapuštenog državnog zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close