Gotovo trećina prijavljenih na program zajmova su poduzetnici početnici

Autor: Borivoje Dokler , 26. listopad 2017. u 22:00
Mnogi studentski projekti prijavljeni na natječaj Poslovnog dnevnika imali su potecijal za podrškuAgencije, istaknula je Marijana Oreb

U jamstvenom programu za poljoprivrednike predviđena je standardna maksimalna stopa pokrića kredita od 50%, dok za mlade poljoprivrednike iznosi maksimalno 80%.

S Marijanom Oreb, članicom Uprave HAMAG-BICRO-a, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, razgovarali smo o kvaliteti i broju projekata koje su podržali ove godine, novom  jamstvenom programu Poljoprivrednici te uspješnosti prijava mladih poduzetnika.

Koliko ste ove godine dosad financijski podržali poduzetnika i koliko ste i za što najčešće izdali jamstava? 
U ovoj godini Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je u sklopu Sektora za financijske instrumente financijski podržala 96 poduzetnika kroz program Nacionalnih jamstava u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna za ukupno 300 milijuna kuna kredita. Na ovaj je način direktno potaknuto više od 365 milijuna kuna investicija kroz koje poduzetnici planiraju otvoriti više od 500 novih radnih mjesta. Kroz program ESIF Jamstava u istom razdoblju garantirali smo za financiranje 35 poduzetnika kroz instrument ESIF pojedinačnih jamstava u ukupnom iznosu od 110 milijuna kuna za ukupno 142 milijuna kuna kredita. Kroz navedena ESIF pojedinačna jamstva potaknuto je više od 160 milijuna kuna investicija kroz koje poduzetnici planiraju zaposliti više od 200 osoba. Kroz program ESIF Zajmova ove smo godini financirali 484 poduzetnika u ukupnom iznosu od 132 milijuna kuna, čime je potaknuto više od 151 milijuna kuna investicija i otvaranje više od 1000 novih radnih mjesta. Kada sve sumiramo, financijski smo podržali 615 poduzetnika s ekvivalentom sredstava u ukupnom iznosu od 391 milijuna kuna kroz izdana jamstva i isplaćene zajmove, a kroz navedena sredstva tih 615 poduzetnika realizirat će investicije ukupnog iznosa preko 676 milijuna kuna.

Ima li u Hrvatskoj dovoljno kvalitetnih projekata i iz kojeg sektora dolazi najviše zahtjeva za kredite? Da li se tu nešto promijenilo u odnosu na prethodne godine? 
Poduzetnici u Hrvatskoj imaju iznimno dobre projekte, kako oni koji već imaju uspješno postojeće poslovanje, tako i oni koji s idejom tek kreću u razvoj poslovanja. Najviše zahtjeva za ESIF zajmove npr. dolazi iz prerađivačke industrije (192), djelatnosti pružanja smještaja (68) te građevinarske industrije (53).

 

615 poduzetnika

financijski je podržano ove godine, pa će se realizirat investicije ukupnog iznosa preko 676 milijuna kuna

Koliko novca imate ukupno na raspolaganju ove godine i jeste li zadovoljni dosadašnjom realizacijom? 
Ukupna alokacija za ESIF zajmove iznosi 45 milijuna eura (333 milijuna kuna), a od čega je do sada utrošeno oko 58,3% ili 194 milijuna kuna (iznos uključuje isplaćene predmete, odobrene predmete koji još nisu isplaćeni te predmete koji su u obradi uz pretpostavku zadržavanja prosječne stope odobrenja od 60%). S obzirom na izuzetno veliku potražnju za instrumentom ESIF zajmova, već smo sredinom godine zatražili i dobili dodatnu alokaciju od 20 milijuna eura, na što smo izuzetno ponosni. Ukupna alokacija ESIF jamstva iznosi 67 milijuna eura (502 milijuna kuna) od čega je do sada utrošeno 8,55% ili 42 milijuna kuna, a radi se o instrumentu za koji imamo potpisan sporazum s 15 financijskih institucija i kod kojeg, nakon početnog upoznavanja s instrumentom i njegovim benefitima, kako poduzetnika, tako i financijskih institucija, tek očekujemo puni intenzitet prijava.

Nedavno ste predstavili i novi nacionalni jamstveni program 'Poljoprivrednici'. Koji je cilj ovog programa i na koji će način on podržati poduzetnike?   
Jamstva kao jedan od ključnih instrumenata HAMAG-BICRO-a za pružanje podrške pokretanju i razvoju poduzetničkih projekata neophodan je za cijeli segment MSP-a, a posebno za sektor poljoprivrede.  S obzirom na visok stupanj rizika, stroge kriterije adekvatnosti kapitala te općenito nedostatnu kapitaliziranost postojećih poduzetnika na tržištu, jamstveni programi HAMAG-BICRO-a nametnuli su se kao nezaobilazan alat u ključnim trenucima razvoja poduzetničkih projekata. Sektor poljoprivrede ima izražen problem u kontekstu instrumenata osiguranja s obzirom na to da dio većina projekata dolazi iz ruralnih regija u kojima vrijednost nekretnina značajno podcijenjena pa je za ovu ciljnu skupinu poduzetnika neophodan instrument jamstva. HAMAG-BICRO je prepoznao važnost mladih poljoprivrednika, kako s aspekta doprinosa ukupnom ruralnom razvoju, tako i s aspekta zadržavanja mladog radnog stanovništva u ruralnim područjima, pa je u svom jamstvenom programu za poljoprivrednike predvidio standardnu maksimalnu stopu pokrića kredita jamstvom od 50%, dok za mlade poljoprivrednike ista iznosi maksimalno 80%, čime se uvelike smanjuje razina potrebne kolateralizacije, a samim time i čini kredite komercijalnih banaka dostupnijima ovoj skupini poduzetnika.

Koliko vam se javljaju mladi poduzetnici-početnici i startupovi i kakva je uspješnost njihovih projekata? 
Kroz program ESIF Zajmova prijavilo nam se 119 fizičkih osoba, te još 244 poduzetnika koji posluju manje od dvije godine i koje možemo smatrati početnicima, što u odnosu na ukupan broj prijavljenih čini 29% prijava. Kada promatramo uspješnost prijavljenih početnika, stopa odobrenja se kreće između 40-50%, što je nešto niže od prosjeka prolaznosti općenito, ali je i očekivano za ovu skupinu poduzetnika. 

Prošle ste godine kao članica žirija sudjelovali pri odabiru najboljih studentskih projekata u sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj. Kako su vam se činili projekti i da li je tu bilo potencijala za podršku od HAMAG-BICRO-a?
Projekti su bili vrlo kvalitetni i bilo ih je zanimljivo analizirati i ocjenjivati. Naravno da je među njima bilo mnogih s potencijalom za podršku naše Agencije, pa je vrlo vjerojatno da su neki od njih već i naši ovogodišnji korisnici zajmova, jamstava ili bespovratnih potpora. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dama je bila tajnica regionalnog direktora HypoLeasinga (kaze Google). Prijateljstvo sa Anom Mandacc (defektolog!) I pomocnicom ministra Mingo (postavila ju prijateljuca Ana Karamarko-dal se nje jos tko sjeca?) Je tajnica postala clanica uprave. Neuka tajnica suodlucuje sa jednako nesposobnima o financiranju SME u RH. Rezultati se vide u broju otpisanih kredita i jamstava koja su pana na budzet RH. Olicenje nekompetencije i stetocinstva u drzavnom sektoru. Pogledati malo sto je sa programom eImpuls inskandalom s tim u vezi……ovo je reklamni clanak?

New Report

Close