Europska agencija za rad za potporu 'gastarbajtera' i suzbijanje rada na crno

U nekoj od drugih zemalja članica radi 17 milijuna Europljana/ Ivan Buvinić/PIXSELL U nekoj od drugih zemalja članica radi 17 milijuna Europljana/ Ivan Buvinić/PIXSELL

Europska Agencija za rad trebala bi započeti s radom do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Europskog parlamenta i zemalja članica.

Europski pregovarači u četvrtak su dogovorili uspostavu europske Agencije za rad koja će imati za cilj pružati potporu 17 milijuna Europljana koji žive ili rade u nekoj od drugih zemlja članica te suzbijanje rada na crno.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je predložio osnivanje takvog tijela 2017. godine, pozdravio je odluku kao 'veliki korak naprijed' za Europsku uniju.

Cilj agencije bit će informirati zaposlenike, tvrtke i nacionalna tijela o njihovim pravima i obvezama u prekograničnim situacijama, olakšati prekogranične inspekcije, biti medijator u sporovima te pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada.

Agencija će pružiti "ključnu pomoć" nadležnim tijelima zemalja-članica, rekao je rumunjski ministar rada Marius-Constantin Budai, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Naglasio je ujedno da će angažman članica biti isključivo na 'na dobrovoljnoj bazi'. Europska Agencija za rad trebala bi započeti s radom do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Europskog parlamenta i zemalja članica.

Zapošljavat će oko 140 ljudi i procjenjuje se da će imati godišnji proračun od oko 50 milijuna eura, priopćila je Komisija. Odluka o sjedištu još nije donesena. Dogovor još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, što se smatra formalnošću.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!