Birokracija mu ne da iz zadruge

Autor: Darko Bičak , 01. travanj 2015. u 15:30
Marko Jelušić, vlasnik i direktor zadruge Durante-m2/Petar Glebov/PIXSELL

Više od 2 mjeseca pokušava obaviti nešto što se navodno može učiniti u jednom danu. Iz HUP-a kažu: Izlazak iz j.d.o.o. još je teži.

Zagrebačka tvrtka Durante-m2 već mjesecima muku muči s preregistracijom iz zadruge u jednostavno društvo ograničene odgovornosti (j.d.o.o.), što im je nužno kako bi se prilagodili tržištu.

Kako objašnjava Marko Jelušić, vlasnik i direketor Durantea, tvrtka želi realizirati projekte koje je moguće finacnirati iz fondova Europske unije. No, to ne može učiniti kao zadruga nego mora bi društvo s ograničenom odrgovornošću. "Već više od dva mjeseca pohodim Trgovački registar na Trgovačkom sudu i nikako da osnujem j.d.o.o., za koji kažu da se može osnovati u jednom danu. Među ostalim, već su mi pet puta odbili prihvatiti ime tvrtke, za koje bih želio da bude isto ili djelomično kao ono koje imam i sada. Zbilja ne znam kako da izađem na kraj s tim referentima", žali se Jelušić.

Dodaje da mu zbog kašnjenja propadaju potencijalno vrlo unosni projekti koje je planirao raditi. Durante se uglavnom bavi distribucijom i ugradnjom opreme za građevinarstvo. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da nemaju saznanja od svojih članica da postoji ozbiljan problemi pri otvaranju tvrtke. Petar Lovrić, direktor Sektora za malo i srednje poduzetništvo HUP-a, naglašava da je veći problem zatvoriti tvrtku, pogotovo j.d.o.o., nego što je to slučaj s pokretanjem.

"Može biti pojedinačnih problema, da se ljudi ne snalaze ili pak da je netko već prije registrirao željeno ime tvrtke, no generalno je danas otvoriti tvrtku u Hrvatskoj vrlo jednostavno i nije preskupo. Problemi počinju tek kad se krene s poslovanjem jer vas već prvi dan zasipaju računi, a biznis još niste ni pokrenuli", kaže Lovrić. Upozorava na to da se u Hrvatskoj premalo radi na eduakciji budućih poduzetnika o zamkama koje krije "jeftini i jednostavni d.o.o.". "Poduzetnicima nitko ne kaže da će takvu tvrtku morati dokapitalizirati, ali i davati sebi pozajmice za plaću i doprinose. Na kraju će ih to koštati isto ili čak i više nego klasični d.o.o. O zatvarnju da i ne govorim", naglašava Petar Lovrić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close