U Zadru najveći mjesečni porast cijena stanova, drugdje cijene većinom pale

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2015. u 09:46
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Promjena cijene tijekom ožujka imala je negativan predznak u većini gradova.

Prema statistikama portala Crozilla.com prosječne tražene cijene stanova tijekom ožujka najveći porast bilježe u Zadru, dok najveći mjesečni pad cijena bilježi Bjelovar.

Promjena cijene tijekom ožujka imala je negativan predznak u većini gradova, a mjesečni porast zabilježen je u Osijeku, Zadru i Splitu.

Najveći pad cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru koji tijekom ožujka ujedno bilježi i najniže cijene „kvadrata“. Tamošnje su cijene bile za 1,3 posto niže no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 868 eura. 

Mjesečni pad od 1,1 posto tijekom ožujka zabilježen je u Zagrebu gdje je prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila 1564 eura.

Unatoč padu cijena od 0,9 posto, najviša cijena stanova i tijekom ožujka ostala je na području Dubrovnika gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2988 eura.

Varaždinskim stanovima prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila je 1116 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,5 posto.

U Šibeniku se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1396 eura, što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. Pad cijena stanova od 0,4 posto zabilježen je u Rijeci gdje se prosječna cijena stambenih kvadrata spustila na 1369 eura. Prema statistikama portala Crozilla.com prosječne tražene cijene stanova u Puli se na mjesečnoj razini nisu promijenile te su u ožujku, kao i tijekom veljače, iznosile 1330 eura po „kvadratu“.

Podaci portala Crozillla.com pokazali su kako najveći porast bilježi Zadar u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle za 4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1832 eura. 

Ožujak je donio porast cijena stanova u Osijeku (0,3 posto) i Splitu (1,9 posto). Splitskim stanovima prosječna je tražena cijena metra kvadratnog na portalu Crozilla.com porasla na 2179 eura, a u Osijeku je iznosila 993 eura.

U Vukovaru cijene stanova 400 do 500 eura po „kvadratu“

Stambeni „kvadrati“ u Zagrebu i pojedinim gradovima uz more u prosjeku su skuplji no u brojnim gradovima kontinentalnih područja, a velika potražnja jedan je od razloga. S druge strane, mnogi su kontinentalni gradovi često „zakinuti“ za veliku potražnju i visoke cijene, a primjerice na području istoka Hrvatske cijene nekretnina znatno su niže no u mnogim drugim krajevima. Ružica Dufek, direktorica agencije za promet nekretninama Vukovarka, za portal Crozilla.com rekla je kako su upravo niske cijene razlog što se na tom području ipak odvija neki promet, a među većinom kupaca tamošnjih nekretnina trenutno su nekadašnji stanari poplavljenih područja. Prema njezinim riječima cijene „kvadrata“ prodanih stanova u Vukovaru kreću se tek oko 400 do 500 eura, s tim da isprva svi traže vrlo visoke cijene koje zatim spuštaju. „Stanovi u Vukovaru površine 40-50 metara kvadratnih postižu cijenu do 20.000 eura.“ –rekla je  Ružica Dufek.

„Susjedi“ zainteresirani za zagrebačke stanove

Prema statistikama portala Crozilla.com Zagreb je i tijekom ožujka bio grad u kojem je vladala najveća potražnja za stanovima. Osim u Zagrebu, posjetitelji portala za nekretnine Crozilla.com stanove su najčešće pretraživali i u Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku.

Kada govorimo o potencijalnim stranim kupcima, kupnja stana u Zagrebu najčešće je zanimljiva posjetiteljima portala Crozilla.com iz susjednih zemalja, a tijekom ožujka za tamošnje su stanove najveći interes pokazivali oni iz susjedne BiH. Posjetitelji iz Njemačke, Danske i Švicarske najveći interes pokazali su za stanovima u Splitu i Puli, dok su one iz Crne Gore zanimali stanovi u Osijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close