Projekt od 47 milijuna kuna: U Zagrebu niče neboder sa 89 smještajnih jedinica

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2018. u 10:54
Foto: PROARH

Bio je to zahtjevan i osjetljiv zadatak, s obzirom na okolne historicističke kuće.

Građani koji posljednjih dana prolaze pokraj raskrižja Ilice i Ulice Sveti Duh gledaju kako pred njihovim očima naočigled raste neboder. Neobično je to u dijelu grada u kojem stoje kuće iz austrougarskog razdoblja pa su se Zagrepčani koji tamo žive počeli pitati – tko će biti njihovi novi susjedi. Bit će to dečki i cure u uniformama, koji bi se u moderno zdanje uskoro mogli i useliti.

Do kraja godine, kako piše Večernji list, očekuje se završetak gradnje hotela s 89 smještajnih jedinica koji će se otvoriti za potrebe Ministarstva obrane RH. Odsjedat će tamo polaznici raznih škola u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu kojeg se i gradi ovaj neboder, a tamo će po potrebi biti smješteni i djelatnici Ministarstva obrane te Oružanih snaga i vojnici drugih zemalja na školovanju u Zagrebu.

Projekt vrijedan 47,3 milijuna kuna proizašao je iz arhitektonskog ureda Proarh, čiji su zaposlenici zaslužni i za izgled stambenog kompleksa u Strojarskoj, popularno zvanih “crnih nebodera”, po njihovim je projektima sagrađena i moderna OŠ Alojzija Stepinca na Vrbanima III te nagrađivani puzzle-vrtić u Kustošiji, a izveli su i rekonstrukciju nebodera na Trgu bana Jelačića… – Odlučili smo se baš za neboder kako bismo rasteretili parcelu na kojoj je bilo potrebno smjestiti niz sadržaja.

Bio je to zahtjevan i osjetljiv zadatak, s obzirom na okolne historicističke kuće – kaže Davor Mateković, osnivač i glavni projektant Proarha. Gradnjom novog nebodera u Ilici kreirat će, kaže Mateković, novu i modernu vertikalnu formu između starinskih kuća tako što će MORH-ovo zdanje smjestiti između jednog postojećeg nebodera, koji stoji zapadno od vojnog učilišta, te jednog koji se tek planira sagraditi istočno, u blizini Mandaličine. Militaristički štih pak dodatno su naglasili pročeljem koje su “obukli” u pikselizirani maskirni uzorak.

>>Kako će izgledati novi neboder pogledajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

sigurno će se još bolje uklopiti nego onaj u strojarskoj 🙂

teletubbies neboder

New Report

Close