Od 1. siječnja uvodi se PDV na građevinsko zemljište

Autor: Darko Bičak , 22. prosinac 2014. u 09:40
Gradnja stanova će biti još skuplja/I. Čagalj/PIXELL

Novim porezom država će zaraditi oko 115 milijuna kuna više, ali će jedinice lokalne samouprave ostati bez 70-ak milijuna kuna.

Od početka naredne godine usnulo tržište nekretnina dobiti će još jedan udarac, uvođenje PDV-a na zemljište, a što će izvjesno poskupiti stambene kvadrate te dodatno smanjiti ionako mali promet u tom sektoru.

Naime, Hrvatska je u pretpristupnim pregovorima s EU osigurala prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2015. godine  tijekom kojeg se u našoj zemlji nije naplaćivao PDV na građevinsko zemljište. Prema dosadašnjoj regulativi građevinsko zemljište nije bilo obuhvaćeno PDV-om, nego se oporezivalo po stopi poreza na promet nekretninama od pet posto. Procjenjuje se da će novi način oporezivanja državnom proračunu donijeti prihod od PDV-a na građevinsko zemljište od 115 milijuna kuna.

 

20posto

cijene četvornog metra stana otpada na zemljište

Istodobno, proračuni jedinica lokalne samouprave bit će na gubitku za ukupno otprilike 70 milijuna kuna, jer se kod prodaje građevinskog zemljišta više neće naplaćivati porez na promet nekretninama. Zdenko Karakaš, direktor Udruge građevinara pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca očekuje da će novi način oporezivanja građevinskog zemljišta vjerojatno podići cijene stambenih četvornih metara. "Intenzitet rasta ovisit će o udjelu vrijednosti zemljišta u vrijednosti nekretnine. Građevinska zemljišta su različito vrijedna na drugačijim lokacijama, pa će se za jeftinija zemljišta u apsolutnom iznosu naplaćivati manje, a za skuplja više poreza", navodi Karakaš.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u strukturi cijene novoga stana po četvornom metru, prosječni trošak građevinskog zemljišta predstavlja 20 posto ukupne cijene novoga stana dok troškovi gradnje i dobit izvođača imaju udjel od 63 posto, a svi ostali troškovi sudjeluju s oko 18 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa baš one koji su gradili i prodavali stanove po 3.000 eura ova se mjera uopće ne dotiče…

Najviše će osjetiti lokalna samouprava koja će izgubiti najveći dio kolača, a zatim građani koji kupuju stan, kuću, zemljište jer pravna osoba će to ionako prebaciti na kupca, a čak i da smanje cijenu, opet će kupcu biti skuplje.

Osobno, smatram da je to prevelik porez, ali zašto da ne, ako možemo imati 25% na krafnu, parizer…zašto ne bi i na ovome, državi očito ionako nije u interesu puniti proračun.

A dok su prodavali stanove po 3.000 eur/m2 onda nije bilo problema. Sad svi kukaju i traze pomoc.

New Report

Close