Nekretnine lagano sezonalno skuplje

Autor: Darko Bičak , 01. kolovoz 2017. u 22:00
Po Zagrebu se nađe i jeftinijih stanova/ Davor Puklavec/PIXSELL

Više cijene kvadrata bilježe se na Jadranu te u Zagrebu.

Cijene nekretnina i ove godine bilježe sezonalni rast tijekom turističke sezone, a na jesen se očekuje opet pad cijena. Naime, prema podacima Burze nekretnina, primijećen je rast cijena nekretnina od dva posto.  

Kako pojašnjava Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, radi se o standardnom sezonalnom rastu koji svake godine započne u svibnju, te se pretpostavlja da će trajati tijekom cijele sezone i to naravno samo u područjima s većim turističkim posjetom, a to su uglavnom priobalje i Zagreb. Dodaje da su generalno gledajući, cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek u manjem padu, ali samo ako se promatraju realizirane cijene na godišnjoj razini i na području cijele Hrvatske.

"Razlozi prosječnom padu cijena su ti što u većini Hrvatske, osim već u spomenutim područjima, ne postoji potražnja za nekretninama, uslijed neravnomjernog raspoređenog gospodarstva i slabe kupovne moći. Čak ni u Zagrebu ne postoji rast cijena na svim područjima već samo na onima koje se smatraju dobrom stambenom lokacijom i na kojima postoji interes turista pa se smatraju i dobrim ulaganjem", ističe Ranilović.

Podaci Eurostata pokazali su kako su, dok se europsko tržište nekretnina oporavlja, Hrvatska i Italija jedine koje bilježe pad cijena nekretnina. Hrvatska bilježi pad od 0,4 posto, dok Italija bilježi nešto manji pad od 0,1 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2016. godinu u odnosu na 2015. uočen je pad cijena novih stanova od 3,1 posto, dok su cijene novih stanova bez obzira na prodavatelja pale za 6,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close