Kakve nekretnine stranci traže?

Autor: Objava za medije , 18. srpanj 2014. u 12:58
Thinkstock

U razdoblju od početka srpnja 2013. godine pa sve do početka svibnja ove godine stranci su, prema podacima portala Crozilla.com, najveći interes pokazali za nekretninama na Jadranu.

Nije novost da stranci sve češće kupuju nekretnine u Hrvatskoj, a podaci portala Crozilla.com i Immowelt.de pokazuju za koja područja i za kakve nekretnine Nijemci, Austrijanci i Švicarci pokazuju najveći interes.
U razdoblju od početka srpnja 2013. godine pa sve do početka svibnja ove godine stranci su, prema podacima portala Crozilla.com, najveći interes pokazali za nekretninama na Jadranu.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, točnije s početkom mjeseca srpnja prošle godine portal Crozilla.com svojim je korisnicima približio njemačke kupce nekretnina. Naime, svi oglasi koji se postave na Crozilla.com automatski se prikazuju i na njemačkom portalu Immowelt.de, čime je strancima omogućeno da direktno putem tog njemačkog portala te njegove austrijske i švicarske inačice pregledavaju oglase sa područja Republike Hrvatske i šalju upite za one nekretnine koje ih zanimaju.

Nekretnine na Jadranu najtraženije

Najveći interes stranih posjetitelja posljednjih mjeseci zabilježen je za nekretninama na „potezu“ od Rijeke do Senja, Nijemci su se gotovo svakodnevno raspitivali za nekretnine u manjim i većim mjestima na tom području.

Prema zapažanjima na portalu Crozilla.com većina stranaca na obali najviše traži nekretnine koje mogu poslužiti za odmor, ali i one u kojima bi mogli živjeti. Osim cijene, koja je tamo vrlo često niža no u južnijim dijelovima na Jadranu, većini je važna i dobra prometna povezanost kao i lokacija, odnosno mogućnost da u što kraćem vremenskom roku stignu do svog odredišta na moru, a ti su razlozi jedni od primarnih zbog kojih je upravo to područje zabilježilo poseban interes stranaca.

Najveći broj upita koji su od srpnja 2013. do svibnja ove godine pristigli direktno sa njemačkog Immowelta za oglase portala Crozilla.com odnosio se na nekretnine na području Primorsko-goranske, zatim Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Istarske te Ličko-senjske županije.

Zagreb, za kojeg domaći kupci inače pokazuju najveći interes, strancima još uvijek nije dovoljno interesantan kao grad u kojem bi voljeli posjedovati nekretninu, no iako je bilo i onih koji su se raspitivali za kupnju tamošnjih kuća ili stanova, glavnina upita za Zagreb i Zagrebačku županiju došla je za njihov najam.
Županije Primorsko-goranska i Zadarska, za koje su stranci pokazali najveći interes, zaprimile su preko 60 posto od ukupnog broja poslanih upita: samo na Primorsko-goransku, koja je prva na ovoj ljestvici, otpalo je 36 posto upita, dok su oglasi portala Crozilla.com sa područja Zadarske županije zaprimili četvrtinu od ukupnog broja poslanih upita.

Nijemce najviše zanima kupnja kuća

Od ukupnog broja direktnih upita koji su pristigli za oglase portala Crozilla.com sa njemačkog Immowelta, najveći broj odnosio se na kupnju kuća, njih 39 posto, a zatim njih 23 posto na kupnju stanova. Najveći broj stranaca pokazao je interes za kupnju kuća na području Primorsko-goranske županije, a za kupnju stanova na području Zadarske županije.

Velik je broj stranaca koji bi na našim područjima gradili vlastite nekretnine, a najveći interes za građevinska zemljišta stranci su pokazali za oglase na području Zadarske županije. Od ukupnog broja upita poslanih tijekom posljednjih mjeseci, na oglase ove kategorije otišlo je oko 10 posto upita, dok je za poljoprivredna zemljišta otišlo tek nešto manje od 3 posto upita. Zanimanje stranaca za zemljištima na moru nije nikakva novost, no u posljednje vrijeme sve veći broj stranaca raspituje se i za ona na području Like. Kao razlog tome navode nisku cijenu, dobru prometnu povezanost, ali i visoku kvalitetu zemlje koja je pogodna za bavljenje poljoprivredom.

Kamene kuće također su predmet želja potencijalnih kupaca iz Njemačke, Austrije i Švicarske, a u posljednjih deset mjeseci putem portala Immowelt.de i Crozilla.com najviše stranaca raspitivalo se za one na području Šibensko-kninske i Primorsko-goranske županije.

Stranci u potrazi za dodatnim informacijama

Većina prodavatelja sanja o bogatim stranim kupcima, najčešće o onima iz Njemačke, koji će bez problema „iskeširati“ traženi iznos za kupnju njihovih nekretnina, no prava je istina da većina njih, baš kao i većina nas Hrvata, gleda da pri kupnji ovog tipa prođe što je povoljnije moguće.

Sudeći po listi prioriteta, odnosno po lokacijama nekretnina s portala Crozilla.com za koje su se Nijemci, Austrijanci i Švicarci najviše raspitivali, može se zaključiti kako su mjesta u kojima oni biraju nekretnine za kupnju ista ona u kojima i ljetuju. U potrazi za informacijama stranci se nerijetko javljaju direktno na portal Crozilla.com, a najčešće ih zanimaju pravni savjeti i dodatne financijske obveze kod kupnje nekretnina.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, proces kupnje nekretnina strancima je značajno pojednostavljen, što im je dodatna olakotna okolnost kao i poticaj za kupnju. Cijene „kvadrata“ još uvijek niže nego u mnogim drugim europskim zemljama, ali i netaknuta priroda, povoljan geoprometni položaj, mir i čisto more samo su neki od razloga zbog kojih sve veći broj stranaca dolazi u Hrvatsku na odmor, ali i zbog kojih se odlučuje živjeti na našim prostorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close