Cijena stana u Zagrebu najniža u posljednjih osam godina

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2013. u 13:15
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Na zagrebačkom tržištu danas je prosječna cijena kvadratnog metra 1657 eura, što je čak sto eura manje nego sada već davne 2006.

Rekordnih godina, 2007. i 2008., cijene stanova u Zagrebu bile su, s prosječnih 2061, odnosno 2038 eura za kvadratni metar, na svom vrhuncu, piše Večernji list.

Godine su to kada se stanove kupovalo bez puno razmišljanja o čemu svjedoči i tada realiziran broj stambenih kredita. Danas, u veljači, 2013. broj kreditnih zaduženja za kupnju stanova, u odnosu na te rekordne godine je – prepolovljen!

Rezultat je takvog stanja na tržištu velik broj neprodanih novosagrađenih stanova i sve niža prosječna cijena. Na zagrebačkom tržištu, koje je najreferentnije i najveće u cijeloj zemlji, danas je prosječna cijena kvadratnog metra 1657 eura, što je čak sto eura manje nego sada već davne 2006., piše list.

– Kriza je učinila svoje, velik broj ljudi ostao je bez stalnih prihoda, a oni kojih ih imaju strepe da će sutra ostati bez njih. Zbog toga su i banke znatno postrožile uvjete kreditiranja, a naći jamca danas je prilično zahtjevno. Zbog svega toga i, dakako, smanjene kupovne moći, pojedinci se teško odlučuju na kupnju doma, posebice uz dugoročni kredit – opisuje Tamara Rilović, nezavisna ekonomska analitičarka specijalizirana za analizu cijena tržišta nekretnina. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ma krasan popust haha ,divota! a da ne kažem koliko stanova ima na ovrhu po 500- 700 eura po kvadratu

New Report

Close