Nove ljekarne otvorit će najbrži, a ne najbolji farmaceuti

Autor: Marija Crnjak , 05. travanj 2007. u 06:30

Osim datuma predaje ne postoje kriteriji za selekciju ako pristigne više zahtjeva od mogućeg broja ljekarni

Farmaceuti koji žele otvoriti svoju ljekarnu po novom Pravilniku koji je stupio na snagu 13. ožujka ovih su dana na živim mukama jer iščekuju hoće li im Ministarstvo zdravstva dopustiti pokretanje biznisa ili će vrhnje pobrati netko tko je bio brži. Budući da nema nikakvih kriterija za slučaj da pristigne više zahtjeva od mogućeg broja novih ljekarni, odobrenje će dobiti oni koji su prvi predali zahtjev. To je najblaže rečeno zbunilo buduće vlasnike ljekarni, a jagma za novom ljekarnom u Zagrebu izazvala je neobične situacije koje više nalikuju podjeli lutrijskih srećaka nego ozbiljnoj tržišnoj utakmici.

Broj stanovnika
Otvaranje ljekarne vezano je uz broj stanovnika koje opslužuje. Izmjenama demografskih kriterija novog Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojemu će se osnivati ljekarne u Hrvatskoj je omogućeno otvaranje oko stotinu novih apoteka, i to najvećim dijelom u malim mjestima. Nova ljekarna prije se mogla otvoriti na području od 5000 stanovnika, a sad je uvjet 3000 osiguranika HZZO-a za prvu te daljnjih 5000 za svaku drugu ljekarnu. Izmijenjene su i odredbe o međusobnoj udaljenosti dviju ljekarni, pa se sad apoteka u većim gradovima može otvoriti na najmanje 200 metara zračne udaljenosti od druge (umjesto cestovne ili pješačke) te na 300 metara u manjim gradovima, odnosno 500 metara u mjestima do sto tisuća stanovnika. Cilj da se popuni ljekarnička mreža u zabačenim krajevima čiji stanovnici moraju kilometrima putovati do prve ljekarne sudeći po pristiglim zahtjevima neće se postići. Zahtjevi za otvaranje ljekarne se, kao i prije, zaprimaju u Ministarstvu zdravstva, a svoje mišljenje (ne i suglasnost) daju i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Hrvatska ljekarnička komora koja pozitivno mišljenje za otvaranje ljekarne daje samo farmaceutima. Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo je do jučer zaprimilo oko osamdeset zahtjeva, s tim da se većina odnosi na područje Zagreba, a tek nekolicina zahtjeva na manja mjesta u kojima je ljekarna potrebna.

Redovi u pošti
Koliko će se točno ljekarni u Zagrebu otvoriti još nije poznato, no sigurno je da već sada ima previše zahtjeva i da svi zainteresirani neće moći pokrenuti ili proširiti ljekarnički biznis. Kako bi što prije poslali zahtjev, kako doznajemo, farmaceuti, odnosno njihovi opunomoćenici ili dostavljači, dan prije stupanja pravilnika na snagu okupirali su glavnu poštu u Branimirovoj iščekujući da otkuca ponoć. Kako doznajemo, neki su u pošti stajali i desetak sati jer su se prvi predavači zahtjeva počeli okupljati u ponedjeljak već u dva sata poslije podne. Nije velika žrtva kad se uzme u obzir vrijednost nagrade. Sudeći po tom primjeru, oni koji odlučuju kome će dati dozvolu za otvaranje ljekarne trebat će pomno gledati poštanske žigove, a presudne će biti doslovno minute. Službenih pritužbi na primjenu pravilnika, međutim, još nema. “Nemamo informacije o provedbi pravilnika, no kanimo uskoro napraviti analizu koja će pokazati na kojim će se područjima otvoriti ljekarne i u kojem broju. A što se tiče kriterija, moram kazati da se Komora strogo drži uvjeta da samo farmaceut može otvoriti ljekarnu, kazao nam je jučer Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Zagreb želi otvoriti samo jednu ljekarnu

Gradska ljekarna Zagreb podnijela je zahtjev za otvaranje samo jedne ljekarne, što je iznenađenje s obzirom na prethodne ambicije da se otvori ljekarna u okviru svake zdravstvene stanice u gradu. Od pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara doznajemo da Zagreb nema potrebe za otvaranje novih ljekarni. Štoviše, neke poput ljekarne u Podsusedu i u Savskoj će se premjestiti jer imaju loš promet.

Komentari (1)
Pogledajte sve

naša posla:
važno je prvi jamiti

– takvom pristupu se i pravilnici prilagođavaju.

lijepo je da je poslovni detektirao tu degeneričnu praksu.[smiley3]

New Report

Close