U crnoj ambalaži proizvod postaje luksuzniji

Autor: Majda Žujo , 25. rujan 2013. u 22:01
Osvježivač zraka u crnoj boji

Proizvođači kozmetike, šampona, piva, sladoleda, pa čak i tjestenina postaju svjesni kako na potrošače djeluje elegantna crna boja.

Nije tajna da se u nedoumici između odjevnih predmeta žene najčešće odlučuju za malu elegantnu crnu haljinu. No, ponekad se na istoj zabavi nađe previše žena u maloj crnoj haljini pa ona više nije tako posebna. Slično je i s proizvođačima.

Sve je više onih koji crnu koriste kao boju svojih premium proizvoda pa se taj premium dojam polako gubi u masi.Pivovara Anheuser-Busch InBev, proizvođač Beck'sa, predstavila je tako početkom godine svoju prvu bocu piva s potpuno crnom naljepnicom. Poznati američki brend sladoleda Häagen-Dazs, otprilike istovremeno izbacio je liniju sladoleda u crnim pakiranjima. Policama supermarketa sve više prevladava crna boja, čak i onim na kojima su se tradicionalno nalazila šarena pakiranja deterdženata u zelenim, plavim i narančastim bojama."Korištenje crne boje u ambalaži doživio je pravu eksploziju", kazao je za Wall Street Journal Mike Cecin, stariji brend menadžer za Renuzit osvježivače tvrtke Henkel, nakon što je njegova kompanija predstavila novu liniju osvježivača pakiranih u crno.

Novu liniju osvježivača zraka predstavio je i Renuzitov konkurent Air Wick, a svoje premium proizvode nazvali su po nacionalnim parkovima. Veliki brendovi ulažu nebrojene sate i dolare kako bi proučavale koje boje i dizajn imaju najviše utjecaja na kupce te što je najuočljivije na policama supermarketa. Stoga nije potrebno reći kako je istovremeno uvođenje crne ambalaže dvaju konkurenata poprilično nesretna ili nespretna okolnost. Ipak, s time se ne bi složili u Henkelu. Oni kažu kako njihov rival Airwick koristi crnu za potpuno druge proizvode, nego što ih koriste oni. Većina supermarketa osvježivače zraka razvrstava po obliku, a ne po proizvođaču, stoga nije previše izvjesno da će se dva ista proizvoda naći na istome mjestu na polici.

Crna kao odraz recesije
Iako se crna uvijek smatrala bojom elegancije, neki marketeri kažu kako je popularnost crne zapravo reakcija na neživu ekonomiju koja potrošače tjera prema proizvodima niže cijene. Crna tako prestaje biti boja ekskluziviteta.Ljudi žele prvoklasne proizvode sve dok nisu preskupi. Tako radije kupiti proizvod koji izgleda ekskluzivnije, ali istovremeno ne stoji puno više. Ipak, spremni su izdvojiti nešto više za malo ekskluziviteta. Beck'sovo pivo Sapphire, primjerice, za kojeg u Anheuser-Buschu kažu da je napravljeno od hmelja njemačke safirne arome, tako košta oko 20 posto skuplje nego obično pivo. Ništa drugačije nije među proizvođačima šampona. I oni su se okrenuli crnoj boji. L'oreal je u crnoj boji tako lansirao takozvane "napredne" proizvode za njegu kose i regeneratore. Istovremeno je i Procter&Gamble lansirao svoju Pantene crnu kolekciju čiji se proizvodi prodaju po dvostruko većim cijenama nego što se prodaje njihova regularna linija."Tehnologija proizovda je to što ga čini posebnim", pravdali su u P&G-u cijenu svojih crnih proizvoda. Ali upravo je za Pantene crna boja bila vrlo značajan iskorak, jer se godinama oslanjao na bijelu boju svojih pakiranja. Toliko crnih brendova uvijek prestavlja prijetnju da kupce odbije, ili još gore, da ih u gomili uopće ni ne primijete.

Tako su se neki proizvođači ipak odlučili unijeti malo boje. Renuzit je već prije dodao svjetlije boje na crna pakiranja svojih osvježivača zraka, priznavši kako su njihova pakiranja ispala ipak nešto tamnija nego su to očekivali. Crna je tek nedavno postala popularna među robom široke potrošnje, no ona je godinama standard u potrošačkoj elektronici. Nekada je crno bilo tabu među proizvodima kao što je hrana, kažu stručnjaci za ambalažu."O tome uopće ne bi bilo riječi. Crna nikako nije dolazila u obzir jer je sadržavala neku negativnu komponentu", kaže Rick Barrack, kreativni direktor kompanije CBX iz New Yorka koja se bavi dizajniranjem ambalaže. Ipak, osamdesetih godina prošlog stoljeća to se promijenilo nakon što je mnogo kompanija prihvatilo crnu kao boju luksuza. Među prvima koji su prigrlili crnu bio je Unileverov sladoled Breyers, no takav je trend ubrzo zaboravljen. Naznake povratka crne ambalaže počele su se nazirati tek 2010. kada je Kimberly Clark predstavio crno pakiranje svojih higijenskih proizvoda brenda Kotex. U odjeljku ženskih potrepština njihovi su proizvodi bili drugačiji od svih pastelnih i bež proizvoda koji su se nalazili na policama. Kotexu je to povećalo udio na tržištu za sedam posto.

Kako se izvojiti na policama
S druge strane Beck's Sapphire je napravio niz istraživanja u kojima je potrošačima simulirao police i koristeći tehnologiju praćenja očiju promatrao kako vide njihov proizvod u odnosu na druge proizvode. Crna etiketa činila im se kao nešto što odaje dojam jakog piva. Stoga, kako bi ublažili teški izgled crne boce, u Beck'su su na naljepnicu dodali čašu zlatnog piva, tako da kupci ne bi pomislili da se radi o tamnom pivu.Ipak, brojni proizvođači su pod pritiskom – kako svoj proizvod učiniti drugačijim od onoga što je preplavilo police trgovina. Ne olakšava im ni činjenica što se svake godine na tržištu nađu tisuće i tisuće novih proizvoda. "Ambalaža će imati vrlo snažnu ulogu u prodaji", zaključuj Benjamin Punchard, Mintelov analitičar za ambalažu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close