Ovo je 5 mitova o Facebooku u koje možda i sami vjerujete, a zapravo nisu istiniti

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2014. u 15:46
Mark Zuckerberg, čelnik Facebooka (Reuters)

Uz Facebook se oduvijek vežu određeni ‘mitovi’ i dezinformacije koje se s vremena na vrijeme pojavljuju i šire brzinom munje.

Uz Facebook se oduvijek vežu određeni 'mitovi' i dezinformacije koje se s vremena na vrijeme pojavljuju i šire brzinom munje. Međutim, mnoge tvrdnje o Facebooku koje se često uzimaju zdravo za gotovo nisu uvijek točne. I sam Facebook se bori protiv čestih mitova te u svojim korisničkim uputama ima dio koji se bavi njima.

Izdvajamo pet učestalih mitova o vodećoj društvenoj mreži te navodimo što sam Facebook kaže o njima u svojim uputstvima.

Mit 1. Facebook će se jednog dana naplaćivati.

Ovaj mit vjerojatno postoji još od samih početaka Zuckerbergova servisa i mnogi se sjećaju raznih viralnih statusa koji su tvrdili kako Facebook od određenog datuma više neće biti besplatan. Međutim, Facebook tvrdi kako će sam servis, odnosno registracija uvijek biti besplatna za sve.

Mit 2. Oglašivači imaju pristup osobnim informacijama korisnika.

Mnogi korisnici uzimaju ovu tvrdnju zdravo za gotovo. Međutim, Facebook ističe kako se oglašivačko targetiranje provodi anonimno pomoću posebnog sustava, bez da se kompanijama otkrivaju informacije o identitetu korisnika. Ako oglašivač odabere demografsku grupu koju želi ciljati svojim oglasima, Facebookov sustav automatski usklađuje te oglase s prikladnom publikom. Oglašivači pritom dobivaju samo anonimna, agregirana izvješća kako bi znali da su njihove oglase vidjele grupe korisnika na koje su ciljali.

Mit 3. Facebook prodaje informacije o korisnicima

Ovo je svojevrsna nadogradnja prethodnog mita, a evo što Facebook kaže na to: "Vi imate kontrolu nad time kako se vaše informacije dijele. Mi ne dijelimo vaše osobne informacije s ljudima i servisima s kojima to ne želite. Ne dajemo oglašivačima pristup vašim osobnim informacijama. Ne prodajemo nikome niti jednu informaciju o vama niti ćemo to ikad raditi".

Mit 4. Drugi korisnici mogu saznati da ste gledali njihove profile
Tijekom svog "staža" na Facebooku vjerojatno ste mnogo puta naišli na aplikacije koje tvrde kako ćete pomoću njih otkriti tko vam gleda profil. Međutim, Facebook ne dopušta takvo nešto niti postoji aplikacija koja ima tu mogućnost. Facebook pritom moli korisnike da prijave aplikacije koje tvrde da mogu otkriti tko proučava tuđe profile.

Mit 5. Privatne poruke mogu se vidjeti na 'timelineu'
Facebook je vjerojatno uvrstio ovaj mit na listu nakon učestalih medijskih izvješća o tome kako su nečije privatne poruke postale vidljive ostalim korisnicima. Facebook je u tim slučajevima opovrgavao da se tako nešto događalo te ističe kako privatne poruke ne mogu procuriti iz inboxa.

Saznajte koji su još učestali mitovi o Facebooku i što ta društvena mreža kaže o njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close