Od posla PR-a za Vladu na dobitku građani

Autor: Marija Crnjak , 28. prosinac 2017. u 22:01
Ocjenjuje se nužnim kvalitetno i učinkovito komuniciranje o politikama i programima, drže u Vladi/Patrik Macek/PIXSELL

Jačanje komunikacije prema građanima povećat će transparentnost i profesionalnost koja je zabranom bila narušena, vjeruju stručnjaci.

Ukidanje zabrane angažiranja agencija za odnose s javnošću, što je Vlada na jučerašnjoj sjednici odlučila nakon više od pet godina od uvođenja zabrane, povećat će transparentnost rada javnog sektora i promet u PR industriji, a najviše koristi imat će građani, smatraju stručnjaci za komunikacije. 

"Radilo se o sramotnoj odluci koja ne postoji nigdje u svijetu i bila je rezultat samovolje i osobnih obračuna tadašnje vladajuće garniture, a nevjerojatno je da se ta zabrana održala punih pet godina. Odnosi s javnošću omogućuju Vladi i javnom sektoru da javnosti pokažu da odgovorno upravljaju sustavom, a zabrana je narušavala taj dijalog. Jačanje komunikacije prema građanima povećat će transparentnost i profesionalnost koja je zabranom bila narušena", izjavila je Ana Tkalac Verčić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

 

Tkalac Verčić

Odluka o zabrani bila je sramotna i rezultat osobnih obračuna i samovolje.

Kako je poznato, Vlada Zorana Milanovića u srpnju 2012. godine donijela je Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću. Iz Vlade su tada tumačili da žele spriječiti pritisak agencija na ministarstva i javne tvrtke i ponavljanje afere poput Fimi-Medije, no iza zabrane se krio obračun premijera s bivšom šeficom HUOJ-a Aleksandrom Kolarić. Rušenje odluke baš u ovom trenutku povezuje se s angažmanom Krešimira Macana na mjestu savjetnika premijera Andreja Plenkovića, dok u Vladi pojašnjavaju da su se značajno izmijenile okolnosti u proteklih pet godina, uključujući pristupanje Hrvatske EU te pokretanje brojnih projekata koji se financiraju iz europskih fondova. 

"Ocjenjuje se nužnim podizanje informiranja javnosti, kao i kvalitetno i učinkovito komuniciranje o politikama, programima i izvršenim zadaćama svih javnopravnih tijela s cjelokupnom javnošću. Kako bi se unaprijedio proces strateške komunikacije o reformskim procesima koji gradi uzajamne odnose između javnopravnih tijela i javnosti, ovom odlukom omogućava se angažiranje poslovnih subjekata koji raspolažu specifičnim znanjima i resursima vezanim za uspostavljanje i održavanje odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama, a sve u cilju bolje dostupnosti i kvalitetnijeg pružanja informacija građanima", stoji u Vladinu obrazloženju jučerašnje odluke.

Ujedno, o angažmanu PR-ovaca redovito će se morati izvještavati, središnja tijela državne uprave i ministarstva izvještavat će Ured premijera, a sve pravne osobe i državne tvrtke nadležna ministarstva. "Kako bi se izbjegle manipulacije, potrebno je uvesti jasne objektivne kriterije za izbor agencija koje će obavljati te poslove. U Udruzi smo na raspolaganju Vladi u izradi navedenih propozicija ako bude potrebno", ističe Tkalac Verčić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close