I najbolja ideja je bezvrijedna nemate li znanja i vještina, ali tu nastupa MBA

Autor: Marta Duić , 25. listopad 2016. u 22:01
Nikolaus Franke, direktor MBA programa za poduzetništvo i inovacije na WU Executive Academyju

Nikolaus Franke osnovao je 2001. Institut za poduzetništvo i inovacije na sveučilištu Vienna university of Economics and Business.

Stručnjaci su suglasni – težite li međunarodnoj karijeri, upisivanje MBA programa visoke kvalitete svakako je dobra ideja. Mnogi, međutim, nisu posve svjesni ogromne prednosti koju pravi MBA može donijeti onima koje žele pokrenuti vlastiti posao.

O važnosti MBA programa za Poslovni dnevnik govori jedan od vodećih europskih stručnjaka – profesor Nikolaus Franke, akademski direktor Profesionalnog MBA programa za poduzetništvo i inovacije na poslovnoj školi WU Executive Academy, i voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije pri sveučilištu Vienna university of Economics and Business u Beču (WU). Nikolaus Franke osnovao je 2001. godine Institut za poduzetništvo i inovacije na sveučilištu Vienna university of Economics and Business (WU) te je od tada njegov direktor. Osim što vodi Institut, osnivač je WU-a te obavlja mnoge druge funkcije na sveučilištu.

Može li se poduzetnišvtvo naučiti?
Ne samo da se može, već i mora. Nitko nije rođen sa znanjem koje je potrebno kako bi se prepoznale i iskoristile poduzetničke mogućnosti. Pitanje je kako steći znanja i vještine – isključivo u radu i iz vlastitih pogrešaka ili u iskorištavanju znanja i iskustva drugih ljudi. Znamo da je potonja strategija učinkovitija. Naravno,trebno jbiti i talentiran. To je kao da učite svirati violinu – ako vam nedostaje glazbeni talent, čak i najbolji učitelj ne može vam pomoći da postanete violinist. Bez pravoga treninga nikada nećete napredovati dalje od prosječnosti. Osim toga, morate biti hrabri, spremni na rizike, afirmirate se, otvoreni, kreativni i maštoviti kako bi uspješno uspostavili vlastiti posao i pretvorili svoje ideje u stvarnost. 

Zašto je dodatno MBA obrazovanje od posebne važnosti onima koji nastoje započeti vlastiti posao?
MBA programi uče sudionike razmišljati u smjeru tržišta, mogućnosti i prilika. Mogućnost ostvarenja nekih stvari čini ključ uspjeha. Svima nam je poznata izreka: Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme došlo. Koliko god dobro zvučalo, bojim se da je riječ o besmislici. Najbolja ideja je bezvrijedna ako vam nedostaje znanja i vještine kako bi vaše poslovanje od nje profitiralo. Kvalitetan MBA program je idealan za taj propust. Omogućuje sudionicima stjecanje potrebnih znanja na vrlo praktičan način i daje im pristup izvrsnoj mreži profesionalnih kontakata koja će poduzetnicima biti od posebne koristi. U tom kontekstu može biti vrijedno napomenuti da zaposlenici također mogu biti poduzetnici. Oni su tada onda ono što je poznato kao intrapreneurs – u menadžmentu su samostalno razmišljanje i proaktivnost, kreativnost i upornost također smatrani vjerojatno najvažnijim vještinama. Uostalom, tu je svjetska utrka za inovacijama.

Što je još bitno pri odabiru pravog MBA programa?
Internacionalnost je važan aspekt. To se odnosi na studente i predavače koliko se odnosi i na nastavni plan i program. Primjerice, tijekom međunarodnog boravka studenti u velikoj mjeri proširuju svoje vidike, dobivaju mogućnost otkrivanja novih pogleda i razvijanja potpuno novog razumijevanja poduzetničkih mogućnosti. Studenti također uče kako uzeti u obzir kulturne razlike i mogu se upoznati s posebnim obilježjima lokalnog tržišta. Predavači su također ključni. Što je internacionalniji stručni kadar, to je veća raznolikost i poticaj za razmišljanje i inspiracije. To, pak, potiče kreativnost i motivaciju za provedbom zajedničkih (profesionalnih) ideja. Doživjeti poznato iz nepoznate perspektive zahtijeva od studenata readaptaciju i samim time simulira realnost današnjega poslovnoga svijeta.

Koliko je važno da MBA programi odražavaju praktičnu stvarnost i kako WU Executive Academy objedinjuje  teoriju i praksu?
Jedan od najvažnijih prioriteta u razvoju našega kurikuluma je osigurati da programi prenesu nova znanja i vještine na što praktičniji način. Tema poduzetništva je prenesena i integrirana u osobni profesionalni kontekst svakog sudionika tijekom mnogih malih "eksperimenata" naših poznatih slučajeva. Kao rezultat toga naši studenti također razvijaju vještinu koja je posebno važna za poduzetništvo – uče kako prepoznati i iskoristiti prilike. Dodatna korist naših izvanrednih programa je njihova modularna struktura – nakon što provedu nekoliko dana na nastavi, sudionici se vraćaju na posao, što im omogućuje da trenutno u praksi iskoriste svoja novostečena znanja. Tijekom sljedećeg modula mogu podijeliti svoje iskustvo s kolegama iz grupe.

Koliko je važna teorija?
Ne postoji ništa praktičnije nego dobra teorija, kako kaže izreka. Naravno, ovo vrijedi samo za jasnu i lako razumljivu teoriju koji je osmišljena za rješavanje stvarnih problema. Intelektualizam i isključivo akademske vježbe su od male pomoći i to je razlog zašto nisu dijelom našeg kurikuluma. Umjesto toga pomažemo studentima razviti njihove sposobnosti kako bi shvatili povezanosti i koristili prave alate, u pravo vrijeme, za pravu svrhu. Zahvaljujući ovakvoj akademskoj izvrsnosti MBA programa renomiranog sveučilišta njegovi sudionici dobivaju odlučujuću konkurentnu prednost. Naši programi odražavaju najnovije trendove, rezultate istraživanja i akademske spoznaje. Ovakva znanja pružaju poduzetnicima ogromnu početnu prednost. Oni uče podizati svoje glave i gledati širu sliku, što im omogućuje uočavanje novih mogućnosti. To je ta kombinacija akademske strogosti s praktičnim značajem koja je jaka točka MBA programa.

Postoje li drugi načini da se studentima ponude praktična znanja?
Da. Pokrenuli smo posebnu vrstu programa za osobe na upravljačkim pozicijama. Osnovna zamisao je da redovito pozivamo vodeće menadžere, poduzetnike i stručnjake da podijele svoja stvarna iskustva s našim studentima o temama vezanim za trenutne module. Oni često prenose savjete koje ne biste normalno mogli dobiti. Investitori i poslovni anđeli također mogu  podijeliti vrijedne savjete – start-up financiranje je uvijek briga novoga posla. Osim što pruža inspiraciju i obogaćuje redoviti MBA trening, serija u kojoj razni upravitelji dijele savjete je odlična prilika za naše studente da ostvare vrijedne kontakte u svojim budućim karijerama.

Pripremaju li vaši polaznici nekakve planove, radove, nešto čime pokazuju što su naučili? Kako to izgleda?
Svaki student dužan je napisati magistarski rad, u kojem on ili ona rade na određenom problemu, idealno na onom koji proizlazi iz njegove ili njezine stručne prakse, kako bi ga praktički riješili pomoću znanja i vještina stečenih tijekom programa. Mnogi studenti iskorištavaju ovu priliku za izradu detaljnih poslovnih planova. To može biti prvi korak prema samozaposlenju ili pokretanju vlastitog posla. Tek nedavno sam razgovarao s jednim od naših diplomanata koji je iskoristio svoj magistarski rad kao polazište za postavljanje vlastitog poslovanja. Tu su i MBA programi s mogućnošću specijalizacije u poduzetništvu i inovacijama, poput onih koje nudi WU Executive Academy. 

Kakvu dodatnu korist mogu izvući iz takve specijalizacije u odnosu na 'tradicionalne', opće programe?
Šire i dublje znanje. Ono uključuje specifična znanja na temu promjena i novosti: kako prepoznati promjenu, kako do nje dovesti i kako iskoristiti poduzetničke mogućnosti iskorištavanjem promjene. WU Executive Academy organizira međunarodnu specijalizaciju koja vodi naše učenike na jedno od najvažnijih mjesta kada je su pitanju ulaganje kapitala, startupi i tehnologija, Boston. Tamo se mogu iz prve ruke povezati s vodećim svjetskim poduzetnicima i stručnjacima. Boston je meka poduzetništva i uporište obuke za poduzetnike: dom Harvarda, MIT-a, Babsona ili Boston Collegea… Polaznici ne samo da studiraju na našim lokalnim partnerskim sveučilištima, već u poslijepodnevnim satima imaju prilike posjetiti neke od svjetskih lidera na području inovacija: Innocentive, crowd-sourcing pionir; MassChallenge, startup akcelerator… 

Menadžeri i znanstvenici

Koliko je važna osobnost za nastavu?
Raznolikost studenata je osnova za timski duh među njima te pruža prirodnu kolijevku poduzetništva. Primjerice, tijekom naših programa inženjeri susreću kreativne profesionalce i menadžeri studiraju rame uz rame sa znanstvenicima. Budući da sudionici imaju različite pozadine i dolaze iz širokoga raspona tvrtki, ne postoji negativna konkurencija. Ono što ih ujedinjuje je činjenica da su visokokvalificirani i ambiciozni stručnjaci koji se kreću prema zajedničkom cilju. Upravo zato se lako sprijateljuju i, iznad svega, grade mrežu profesionalnih kontakata, što je nevjerojatno vrijedna prednost.

Komentirajte prvi

New Report

Close