Razvijen cement s 25% manje CO2

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2014. u 11:07
Ilustracija; Foto: Thinkstock

Kao rezultat rada na inovacijama, nakon sedam mjeseci testiranja, Holcim je predstavio novi proizvod.

Kao rezultat rada na inovacijama, nakon sedam mjeseci testiranja, Holcim je predstavio novi proizvod. Holcim Majstor® cement zeleni je nova vrsta cementa koja znatno doprinosi održivoj gradnji kroz čak 25% manju emisiju CO2.

Holcimovi stručnjaci koji su nedavno formalno počeli raditi kao Centar za inovacije i projekte, dobili su prije sedam mjeseci projektni zadatak osmisliti novi proizvod koji bi kupcima smanjio trošak gradnje, te istovremeno smanjio utjecaj na okoliš. Odabrali su nekoliko receptura za laboratorijska testiranja, na temelju kojih je odabrana receptura za industrijsku probu. Sva su testiranja koja je proveo Centar za inovacije i projekte pokazala da nova vrsta cementa ima vrlo slične karakteristike kao i Holcim Majstor cement: beton dobiven od oba cementa vizualno je iste boje, obradivost i čvrstoća su im iste, a jednako tako i omjeri sastojaka u recepturama za beton, mort i žbuku ostaju isti.

„Upravo zbog tih zajedničkih karakteristika odlučili smo i novi proizvod nazvati Majstor, kako bismo naglasili da je to proizvod posebno prilagođen za betoniranje, zidanje i žbukanje s cementom u vrećama, direktno na gradilištu. Dodatak Majstor cement – zeleni novi je proizvod dobio zbog ključne razlike: prilikom proizvodnje novog proizvoda nastaje 25% manje CO2 u odnosu na dosadašnji Majstor cement, te 30% manje CO2 u odnosu na Ekspert cement, pa je time ovaj proizvod znatno prihvatljiviji za okoliš“, rekao je Ivan Rimac iz Centra za inovacije i projekte.

Novi cement predstavlja daljnji Holcimov korak prema održivoj gradnji, za koju tržište pokazuje sve više interesa. Tako je Centar za inovacije i projekte već ranije, kroz prilagodbu sastojaka jednom kupcu smanjio utjecaj na okoliš za 15%, dok je drugom potencijalnom kupcu već u fazi projektiranja predložio rješenje koje za 33% smanjuje emisije CO2 cijelog projekta. Nova vrsta cementa sad Holcimovim stručnjacima pruža dodatne mogućnosti za optimizacije receptura i proizvodnih procesa trenutnih i potencijalnih kupaca. Osim toga, već su počeli raditi i na novim idejama za daljnji doprinos održivoj gradnji kroz investicije u tvornici cementa koje vode smanjenju potrošnje električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close