PwC: Kako veliki mogu pomoći MSP-ima?

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2018. u 22:01
Čak 77% malih i srednjih tvrtki iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacija, 
FOTOLIA

Optimiziranje učinkovitosti obrtnog kapitala, najjeftinijeg izvora novca, i za male tvrtke.

Prema nalazima najnovijeg izvješća PwC-a o obrtnom kapitalu za 2018. godinu po nazivom „Navigating Uncertainty: 2018 Annual Global Working Capital Study“, iznos od 1,3 bilijuna eura mogao bi biti stavljen u optjecaj iz bilanci globalnih dionički društava ako se poboljša učinkovitost obrtnog kapitala.
Izvješće procjenjuje da bi ovo stavljanje novca u optjecaj moglo biti dovoljno za povećanje kapitalnih ulaganja globalnih tvrtki za 55% bez potrebe za dodatnim financijskim sredstvima ili pritiskom na svoje novčane tokove.
“Unatoč poboljšanju rezultata obrtnog kapitala prvi put od 2014., globalne tvrtke suočavaju se s teškom budućnošću u sve
složenijim okolnostima u pogledu novca”, navodi se u izvješću u kojem ističu tri izazova u pogledu financijskih rezultata.
Prvi je vezan uz segment konverzije novca: naime, iako su prihodi tvrtki porasli za 10% u odnosu na prošlu godinu, omjer konverzije gotovog novca smanjen je za 6%, što ukazuje na činjenicu da konverzija novca postaje sve teža.

Tri izazova

Zatim slijedi izazov zbog godišnje stope od 3,6% u pogledu smanjenja kapitalnih izdataka, što upućuje na to da tvrtke namjenjuju manje novca ulaganjima, što potencijalno ugrožava njihov rast gledano dugoročno.
I kao treći izazov navode da “zbog zaoštravanja tekuće monetarne politike, kao i neizvjesnosti oko globalne trgovine, tvrtkama raste cijena novca”. 
Stoga, u kontekstu činjenice da je obrtni kapital najjeftiniji izvor novca, njihova je preporuka tvrtkama da trebaju optimizirati učinkovitost obrtnog kapitala, kako bi održale novčani tok iz poslovnih aktivnosti i oslobodile sredstva za ulaganja na nesigurnom fiskalnom tržištu.

Pritom je jedna od strategija koju izvješće i apostrofira metoda financiranja opskrbnog lanca, koju tvrtke mogu koristiti za povećanje likvidnosti dobavljača, stabilnost opskrbnog lanca i učinkovitosti obveza prema dobavljačima kako bi povećale svoj obrtni kapital. Međutim, navode da su ti programi usmjereni prema većim dobavljačima s najvećim utjecajem uz najprihvatljivije razine rizika za investitore, a često ignoriraju male dobavljače kojima je ovo najpotrebnije.

Jači vlastiti novčani tok

O tome svjedoče sljedeći podaci: 77% malih i srednjih poduzeća iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacija, te više od trećine malih i srednjih poduzeća troše umjerenu pa i značajnu količinu vremena i resursa pokušavajući se naplatiti od velikih korporacija.
Proširivanjem mogućnosti financiranja opskrbnog lanca na mala i srednja poduzeća, tvrtke mogu pomoći manjim poduzećima u pristupu novcu po konkurentnim cijenama i imati koristi od predvidljivijeg novčanog toka – glavna je misao vodilja u zaključcima istraživanja. “U uvjetima trenutne neizvjesnosti, tvrtke se moraju usredotočiti na ono što mogu kontrolirati. Obrtni kapital, a posebno zalihe i potraživanja, su značajna prilika za tvrtke da maksimalno povećaju svoj novčani tok iz poslovnih aktivnosti”, kaže Daniel Windaus, partner iz PwC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close