Ove hrvatske tvrtke nalaze se na ljestvici SEE TOP 100

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2017. u 11:59
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatska na ovoj ljestvici ima dva predstavnika manje nego pošle godine

Desetu godinu zaredom SeeNews (www.seenews.com), pružatelj poslovne inteligencije za jugoistočnu Europu, objavio je svoj godišnji rang od najvećih tvrtki, banaka i osiguravajućih društava u regiji. 

Ovaj poredak je dopunjen intervjuima s voditeljima sektora i analizom najbrže rastućeg sektora, koju olakšavaju stručnjaci iz industrije.

Rast domaće potražnje uslijed povijesno niske inflacije i porast privatnih investicija i zapošljavanja nastavio je voditi ekonomski rast u jugoistočnoj Europi (SEE) u 2016. Ekonomski faktori poticaja su korisni za većinu trgovaca i proizvođača automobila – dva sektora koji su najosjetljiviji na promjene u raspoloživom dohotku, kao i na stavove potrošača.

U isto vrijeme, vodeće svjetske naftne i plinske tvrtke, koje tradicionalno dominiraju u rangu najvećih tvrtki u regiji, i dalje trpe gubitke, što je rezultiralo ukupnim prihodom od sudionika „SEE Top 100” liste. Kombinirana neto dobit od 100 najvećih tvrtki porasla je za 39% u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Hrvatska ima osam predstavnika na ljestvici SEE TOP 100, dva manje od pošle godine. Tvrtka za naftu i plin INA je vrhunski izvođač u zemlji, spuštajući se dva mjesta, na osmo mjesto. Slijedi elektroprivredna poduzeća Hrvatska elektroprivreda d.d. i HEP-Operator Distribucijskog Sustava d.o.o.

Devet hrvatskih zajmodavaca nalazi se na ljestvici TOP 100 Banks, budući da je Zagrebačka banka d.d.is još jednom najveća hrvatska banka, na drugom mjestu. Dalje, dolazi Privredna banka Zagreb d.d. (5) i Erste & Steiermarkische Bank d.d. (8).

Hrvatski predstavnici u TOP 100 osiguravateljima broji 14. Croatia Osiguranje d.d. najveći je hrvatski osiguravatelj 2016. godine, uz treće mjesto.

Komentirajte prvi

New Report

Close