Od 3,7 milijarde kuna ulaganja u R&D 2,5 su izdaci za zaposlene na razvoju

Mate Rimac se opet 'pobunio' protiv varljive statistike, Foto: Filip Kos/PIXSELL Mate Rimac se opet 'pobunio' protiv varljive statistike, Foto: Filip Kos/PIXSELL

Prosjek plaće nam je 12.000, a ne 4600 kuna, kaže Rimac.

Mate Rimac, poduzetnik čija tvrtka slovi za jednu od perjanica inovativnosti u nas, nezadovoljan je što se prema financijskim servisima, uključujući i podatke Fine, i dalje ponavlja pogrešna slika razine prosječne plaće u njegovim Rimac automobilima.

Ona je oko 12.000 kuna, a ne 4600 koliko proizlazi iz podataka koji ne uvažavaju specifičnosti knjiženja plaća zaposlenih na istraživanju i razvoju, u R&D-u koji u tvrtkama poput njegove čine značajan dio ukupno zaposlenih. Ukratko, do nesporazuma dolazi zbog “greške sustava” koja se očituje u tome što se neto i/li bruto plaće zaposlenih na R&D aktivnostima ispravno knjiže na nematerijalnu imovinu, kao trošak investicije odnosno izdaci za razvoj, a to se ne prepoznaje kod prikazivanja prosječnih plaća od strane Fine i drugih servisa.

To, kaže, tvrtkama koje mnogo ulažu u R&D izaziva štetu jer stvara pogrešnu sliku kod poslovnih partnera, a ona djeluje nemotivirajuće mladima pri zapošljavanju. Rimac pritom podcrtava i da se te plaće isplaćuju na potpuno isti način u smislu nameta i doprinosa kao i sve druge. U vezi s tim “legacy problemom” više je puta razgovarao s nadležnim institucijama, a na nj opet upozorava je još nije otklonjen.

 

Fina: Problem rješavaju nadležni za propise o GFI

U Financijskoj agenciji upoznati su s problemom kojega navodi Rimac, a u odgovoru na naš upit poručili su da je on trenutno u postupku rješavanja u institucijama nadležnim za propisivanje sadržaja i strukture godišnjeg financijskog izvještaja (GFI). “Fina će u izračun prosječnih plaća uvrstiti nove podatke čim se donese novi Pravilnik o strukturi i sadržaju GFI-a i obveznici izvještaje budu podnosili na novim obrascima, s izmjenjenim sadržajem u dijelu koji se odnosi na iskazivanje troškova plaća”, ističu u svom odgovoru. Struktura i sadržaj GFI za poduzetnike iz realnoga sektora propisani su spomenutim Pravilnikom, a Fina pri prezentiranju rezultata postupa isključivo prema podacima iz tako propisanih izvještaja. To znači da kod izračuna prosječne neto ili bruto plaće koristi podatke iskazane na pozicijama GFI-a “Nadnice i plaće neto ili Troškovi osoblja”, koji se dijele s brojem zaposlenih i brojem mjeseci poslovanja iskazanim u GFI-u. Prema važećem Pravilniku, spomenuta pozicija ne uključuje podatke o kapitaliziranim plaćama, pa njihov iznos ne ulazi ni u izračun prosječne plaće, zaključno ističu u Fini. (JD)

Ako je suditi prema primjeru Rimac automobila, i kod drugih inovativnih kompanija s naglašenom orijentacijom na R&D (posebice ‘mlađih’) visina prosječne plaće je podcijenjena.

Iako je Hrvatska prema izdvajanjima za R&D na ljestvici EU prilično nisko, ona se ipak povećavaju.

Prema prošli tjedan objavljenim podacima DZS-a, na istraživačko-razvojnu djelatnost lani je utrošeno 3,7 milijardi kuna, što je 17,8% više nego godinu prije i predstavlja 0,97% BDP-a.

Od ukupnih sredstava za IR na ulaganja poslovnog sektora odnosi se gotovo polovica (48%), a u strukturi tih izdataka najveći dio - čak 68,9 posto ili oko 2,55 milijardi - otpada upravo na troškove rada i naknada zaposlenima. Na IR-u je lani ukupno radilo 21.226 osoba (+8,2%), podjednako žena i muškaraca.

Kako se rad na istraživanju i razvoju može obavljati puno radno vrijeme ili biti dodatna djelatnost, radi realnog prikaza stvarnog angažmana zaposlenih na IR-u norme međunarodne statistike koriste ekvivalent pune zaposlenosti, a tako mjereno u Hrvatskoj je na IR-u u 2018. bilo (puno) zaposleno 13.029 osoba.

Komentari (1)
  • Revachevic
    Revachevic 12:17 6.11.2019.

    Je baš nam je super R&D, dok IRI2 natječaj kasni i fulat će financijsku perspektivu, Rimac se nemre niti prijaviti jer ima negativan EBITDA

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve