‘Preuzimanje Mercatora jedna je od najvećih transakcija u regiji zadnjih 10-tak godina’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2014. u 19:17
Photo: Borna Filic/PIXSELL

“Spajanje Mercatora i Konzuma će zasigurno stvoriti pretpostavke za opstanak dviju kompanija u izrazito konkuretnom tržišnom okruženju”.

Preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, odnosno spajanje Mercatora i Konzuma, zasigurno je jedna od najvećih transakcija spajanja i preuzimanja kompanija u regiji u proteklih desetak godina, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Da se ova transakcija dogodila prije desetak godina, dakle prije krize koja je duboko pogodila maloprodajno tržište u regiji jugoistočne Europe, na kojem ove dvije kompanije posluju, ova bi transakcija imala neusporedivo veće značenje za obje ekonomije, ističe Novotny upitan za komentar preuzimanja Mercatora od strane Agrokora.

Novotny napominje da se tržište maloprodaje u regiji snažno i ubrzano mijenja, mijenjaju se navike potrošnje, dolazi do konvergencije cijena s europskim okruženjem te se povećava tržišni udjel međunarodnih lanaca, posebno onih koji nude diskontersku ponudu.

Internetska prodaja i drugi oblici direktne maloprodaje rastu i zasigurno će u bliskoj budućnosti bitno utjecati na poslovanje i ovog novog velikog poduzeća, istaknuo je Novotny.

Dodaje kako "novi tržišni trendovi na europskom tržištu predstavljaju izuzetan izazov za ove kompanije nakon spajanja".

Također napominje kako se obje kompanije, Mercator i Konzum, oslanjaju se na domaće dobavljače koji u većini slučajeva ne mogu biti dovoljno konkurentni.

To se, dodaje, posebno odnosi na dobavljače Mercatora koji je do sada u pravilu preferirao slovenske dobavljače iako nisu bili dovoljno konkuretni u odnosu na europsku konkurenciju.

Na taj način je održavao nekonkurentnu strukturu svojih dobavljača i time direktno utjecao na smanjivanje svoje profitabilnosti i sposobnosti stvaranja nove vrijednosti za svoje dioničare. Zbog takvog poslovnog modela se Mercator našao u današnjem financijskom položaju, napominje Novotny.

"Spajanje Mercatora i Konzuma će zasigurno stvoriti pretpostavke za opstanak dviju kompanija u izrazito konkuretnom tržišnom okruženju. Hoće li to biti dovoljno i hoće li Agrokor imati snage za restrukturiranje nakon preuzimanja, tek treba vidjeti", smatra Novotny.

Konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor potvrdili su danas da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje 53,12 posto dionica Mercatora najvećem hrvatskom koncernu.

Komentirajte prvi

New Report

Close