Agrokor: Kupnjom Mercatora stvorili smo najveću maloprodajnu kompaniju ovom dijelu Europe

Autor: Danijela Jozić/VLM, Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 20:11
Mario Šušanj/PIXSELL

Nadzorni odbor Pivovarne Laško dao je suglasnost za prodaju dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, javljaju Finance.

Agrokor je danas u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja, priopćili su iz Agrokora koji će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom.To znači da će za ugovoreni udio platiti ukupno 240 milijuna eura, dok 100 posto dionica vrijedi 452 milijuna kuna.

Agrokor će zajedno s Mercatorom ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi. Osim što su priopćili da povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, u Agrokoru su naglasili da će povezivanjem nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi. "Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu financijsku stabilnost te time ujedno  omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta", stoji u priopćenju.

 „Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU", kazao je Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora.

Dionice Mercatora danas su na Ljubljanskoj burzi ostvarile najveći skok cijene u zadnjih pet godina, nakon medijskih napisa da su njegovi vlasnici spremni prodati kompaniju Agrokoru.

Cijena dionice Mercatora bila je oko 14,30 sati u plusu 11 eura ili 11,8 posto na 105 eura, što je njezin najveći dnevni skok od studenoga 2008. godine. Tijekom današnjeg trgovanja cijena te dionice bila je u plusu i 13,4 posto.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Sad će Vas lakše , jednog lijepog dana- kupiti ……zajedno, da se ne muče
s Slovencima…..

I još nešto ! S ponosom radimo u Mercatoru….
Danas sam djelatnicima rekla: …Čestitam, postali ste Konzum, na što su
oni – razočarano rekli :…Katastrofa!

Mercatoru ne fale kupci. Nego -nama fali novac- da sebi kupimo najjeftinije u
modernim i urednim prostorima – obavimo kupnju namirnica….

Konzum je buvljak,neuredan lanac, natrpanih proizvoda bez reda i logike , i to
sa JEDNAKIM cijenama kao i Mercator. No, to je u prirodi potrošača…..kakvi smo- tu kupujemo!!!

Predlažem, da Mercator i dalje ostane trgovački centar za ljude koji
za svoj novac, imaju užitak kupovanja u prostorima koji zadovoljavaju
najstrože kriterije, sa sanitarnim prostorima, koji ulijevaju povjerenje i
uslugom unutar lanca , koja obiluje raznovrsnošću i nešto višim
standardom od ostalih…….


miami – naravno da nisi zadovoljna… Bolje bi bilo da su oni nas kupili…. ionako si kupovala kod njih….

Sve čestitke Todoriću i velika želja da uspije jer nam je to svima u interesu!

Nije mi jasno kako ti moze biti u interesu da isti proizvod placas skuplje. Ovo je jedino u interesu trgovaca jer ce marze rasti. Najveci dobitnici su Lidl I Kaufland jer ce im marze znacajno rasti, a nisu ulozili niti jednu lipu.

New Report

Close