Najbolju ponudu za Merkur trgovinu dao HPS

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2017. u 14:15
Kada je Merkur prvi put prodavan nije stigla nijedna ponuda, Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Investicijski fond sa sjedištem u New Yorku najviše ulaže u Americi i zapadnoj Europi.

Simona Goriup, stečajna upraviteljica slovenskog Merkura, otvorila je poboljšane ponudu za Merkur trgovinu, zdravo jezgro iz stečajne mase trgovca tehničkom robom. Potvrdila je da je za Merkur najviše ponudio privatni investicijski fond HPS (ranije poznat kao Higbridge Principal Strategies). Detalji prodajnog postupka, uključujući postignutu cijenu, bit će poznati nakon što se s ugovorom o prodaji usaglasi sud, koji nadzire stečaj, izvijestio je ljubljanski list Delo.

Investicijski fond HPS sa sjedištem u New Yorku i uredima diljem svijeta, uključujući i London, otkud će kupiti Merkur trgovinu, upravlja sa 39 milijarde dolara imovine. Prema dostupnim podacima, usmjeren je prije svega na ulaganja u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi, dok je u Sloveniji, prema neslužbenim informacijama, sarađivao s predstavnicima društva Elements Capital.

Kada je Merkur prvi put prodavan nije stigla nijedna ponuda. Stečaj Merkura pokrenut je u studenome 2014. godine, nakon neuspješnog menadžerskog preuzimanja i nakon neuspješne prve prisilne naplate. U stečaju je priznato više od 360 milijuna eura potraživanja. Na ruševinama stare stvorene su dvije nove tvrtke, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, koja ima nekoliko trgovačkih centara i drugih nekretnina koje prodaje. Kompanija Merkur Trgovina, koja se prodaje, prošle godine ostvarila je više od 212 milijuna eura prihoda od prodaje, što je tri posto više nego godinu ranije.

Fond HPS se natječe za kupnju trinaest trgovačkih centara, koje paralelno prodaje Heta, slaba banka bivše austrijske Hypo banke. Iako će ponude za trgovačke centre podnijeti isti ulagatelji koji su se natjecali za Merkur trgovinu, očekuje se da su barem neki od njih zainteresirani za cijeli paket.      

Komentirajte prvi

New Report

Close