Gazprom odustao, HT jedini u igri za Telekom Slovenije

Autor: Bernard Ivezić , 28. kolovoz 2013. u 14:11
PD

Najavljuje se izdvajanje bakrene i optičke mreže Telekoma Slovenije u zasebnu infrastrukturnu tvrtku.

Gazprom Telekom nije među potencijalnim kupcima Telekoma Slovenije, objavila je slovenska novinska agencija STA nastavljajući se na prošlotjednu analizu Poslovnog dnevnika o igračima koji bi u toj privatizaciji mogli konkurirati Hrvatskom telekomu. STA je dobila odgovor iz Comite, slovenskog partnera Gazprom Telekoma u zajedničkom poduzeću South Stream Telekomu, gdje naglašavaju da nisu zainteresirani za tu privatizaciju.

 Time je HT, uz podršku Deutsche telekoma, postao uvjerljivi favorit za kupnju 62,54 posto Telekoma Slovenije u vlasništvu države. Prethodno se od posla ogradio British Telekom, koji je u konzorciju s dva investicijska društva prije pet godina predao obvezujuću ponudu za kupnju Telekoma Slovenije. Tadašnji konkurent, islanski Skipti u financijskim je problemima, dok su trenutačno, uz DT, druga dva vodeća regionalna igrača, Telekom Austrija i Telenor, suzdržani.

Izdvajanje optike

Za to vrijeme ministri slovenske Vlade već puštaju signale u kojem se smjeru razvija situacija. Prvo je ministar za infrastrukturu Samo Omerzel potvrdio da se ozbiljno računa na interes DT-a. Nije želio komentirati je li se tajno sastao s predstavnicima HT-a, ali je zanijekao da je s njima razgovarao o Telekomu Slovenije “jer to pitanje nije u njegovoj nadležnosti”. Netom poslije Jernej Pikalo, slovenski ministar za obrazovanje, znanost i sport, raspravu o prodaji Telekoma Slovenije odveo je korak dalje, na nivo cijene. Prema vrijednosti dionice Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj burzi državni udio vrijedi 460 milijuna eura.

Ministar Pikalo je pak najavio da će slovenskoj Vladi predložiti da iz Telekoma Slovenije izdvoji bakrenu i optičku mrežu najvećeg operatora u zasebnu infrastrukturnu tvrtku koja ne bi išla u privatizaciju. Iako stručnjaci upozoravaju da bi to bio kompleksan i dugotrajan projekt te da bi bez infrastrukture bilo nemoguće prodati operatora, ministrova je inicijativa otvorila prostor špekulacijama kako je zapravo prava vrijednost državnog udjela u Telekomu Slovenije bliža 700 milijuna eura. Usporedbe radi, trenutačna tržišna kapitalizacija cijelog Telekoma Slovenije je 732,95 milijuna eura.

Definiranje uvjeta prodaje

Sve se to događa prije nego što će u rujnu Slovenija odrediti savjetnika u privatizaciji Telekoma Slovenije, čiji će zadatak između ostalog biti definirati uvjete prodaje i ciljanu cijenu. Poznavatelji situacije kažu da su reakcije očekivane s obzirom na velike otpore tim procesima u prošlosti. Slovenija je prije pet godina već probala privatizirati operatora i odustala nakon što je zaprimila tri obvezujuće ponude. Slovenski mediji smatraju da bi HT mogao ipak imati konkurenta i to iz Rusije. Pozivaju se da je tijekom nedavnog posjeta Sloveniji ruski ministar komunikacija i medija Nikolai Nikiforov izjavio da ruske financijsko-industrijske grupacije zainteresirane za privatizaciju banaka i Telekoma Slovenije.

Slab odaziv

Bezuspješna prodaja Elana

Slovenska vlada je krajem lipnja započela privatizaciju 15 državnih tvrtki očekujući do 750 milijuna eura bitnih za spas proračuna. No, kupaca nema. Među njima je i Elan, koji se bezuspješno prodaje već dvije godine, a posljednji interesent, britanski fond rizičnog kapitala Argus Capital Group, odustao je od kupnje u travnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close