Frey Automobili preuzimaju Peugeot Hrvatsku i Citroen Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. veljača 2016. u 12:03
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Provedbom koncentracije Walter Frey Grupa preuzima cjelokupno poslovanje Peugeot Hrvatska i Citroen Hrvatska.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju kojom Frey Automobili stječu kontrolu nad poduzetnicima Peugeot Hrvatska i Citroen Hrvatska, a kojom će u segmentu lakih gospodarskih vozila postati najjači tržišni takmac u državi, izvijestili su u ponedjeljak iz AZTN-a.

Frey Automobili provedbom koncentracije postaju drugi tržišni takmac u segmentu ukupne prodaje novih osobnih vozila s udjelom od 10 do 15 posto, dok će u segmentu lakih gospodarskih vozila, s tržišnim udjelom koji se kreće između 30 i 40 posto, postati najznačajniji takmac. Na tržištu originalnih rezervnih dijelova te pružanja usluga popravka i održavanja neće doći do promjene strukture tržišta, budući da su ta tržišta određena konkretnom robnom markom i međusobno odvojena, navodi se u priopćenju.

Preuzimanje Peugeota Hrvatska i Citroena Hrvatska dio je šire strategije širenja Walter Frey Grupe na području istočne Europe (Mađarska i Slovenija). Riječ je holdingu koji je sa svojom prodajno servisnom mrežom za vozila robnih marki grupe Daimler, odnosno Mercedes i Smart grupe, u Hrvatskoj prisutan od 2013. godine, podsjećaju iz Agencije.

Provedbom koncentracije Walter Frey Grupa preuzima cjelokupno poslovanje Peugeot Hrvatska i Citroen Hrvatska. To podrazumijeva uvoz i prodaju novih motornih vozila marki Peugeot, Citroen i DS, kao i preuzimanje postojeće prodajno servisne mreže tih robnih marki, koja će i nakon provedbe koncentracije nastaviti poslovati u istoj strukturi, zasebno za Citroen i Peugeot vozila.

Koncentracija će, smatraju u AZTN-u, imati utjecaj na tržišno natjecanje na tržištima prodaje novih motornih vozila, osobnih i lakih gospodarskih, te prodaje originalnih rezervnih dijelova i pružanja usluga popravka i održavanja motornih vozila.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja navode kako su koncentraciju odobrili na prvoj razini budući da se iz podataka o strukturi tržišta moglo zaključiti da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati značajne učinke na tržišno natjecanje. Pritom je Agencija uzela u obzir i rezultate obveznog testa tržišta čija je provedba propisana Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja. Riječ je o zakonskoj obvezi AZTN-a da na svojim mrežnim stranicama objavi javni poziv svim zainteresiranima da dostave primjedbe i mišljenja na namjeru provedbe svake koncentracije, navode iz Agencije uz napomenu da na konkretnu koncentraciju nisu zaprimili nijednu primjedbu ili mišljenje.  

Komentirajte prvi

New Report

Close