Čistoća Dubrovnik pomoću Bigbelly sustava smanjila broj pražnjena kanti na javnim površinama za 88 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2017. u 11:06
Foto: press

Bigbelly sustav je pravi odgovor za turističke destinacije.

Bigbelly rješenje je spoj hardvera i softvera koji ugrađenim senzorima omogućuje mjerenje popunjenosti i povezanost sa sustavom notifikacije. Sustav notifikacije omogućuje da ljudi na terenu putem mobilne aplikacije, elektroničke pošte ili SMS poruke dobiju informaciju ako je neki od spremnika potrebno isprazniti. Upotrebom mobilne mreže omogućeno je internetsko povezivanje objekata (IoT), što čini ključni dio globalnog razvoja prema strategiji pametnog grada. Svime upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i obrađuje sve prikupljene podatke u realnom vremenu. Kapacitet Bigbelly spremnika je do deset puta veći u odnosu na standardne spremnike za otpad koji se koriste na javnim površinama. Zahvaljujući ugrađenoj preši koja stješnjava otpad povećava se ukupni volumen otpada koji spremnik može zaprimiti (od 600 do 800 litara). Također čini potpuno zatvoreni sustav, nema vidljivog i razbacanog otpada uslijed djelovanja vremenskih uvjeta ili životinja kao niti neugodnih mirisa, a životinje ne mogu ući u spremnike. Bigbelly sustav radi 100 % na solarnu energiju.

Značajni benefiti Bigbelly tehnologije za Dubrovnik

Čistoća Dubrovnik je započela s primjenom Bigbelly tehnologije krajem prosinca 2016. godine. Klasične košarice za otpad zapremnine 70 litara zamijenili su novim digitalnim, pametnim i povezanim Bigbelly spremnicima za otpad visokog kapaciteta s ugrađenom prešom. Uz spomenute spremnike, na 12 od ukupno 16 lokacija dodatno su postavili i spremnike za reciklabilni otpad (boce i limenke) standardnog kapaciteta od 190+ litara (bez preše). Sada je mogućnost odvajanja otpada na tim lokacijama građanima i turistima nadohvat ruke, bez traženja najbližeg zelenog otoka koji se zbog svoje veličine i ne uklapa u prirodnu okolinu užeg gradskog centra. Direktor Čistoće Marko Ivekovi

vrlo je zadovoljan, jer su prateći svjetski trend modernizirali prikupljanje otpada i omogućili recikliranje na javnim površinama. Također, nema više pretpranih kanti za otpad, potrebe za njihovim čestim pražnjenjima i nepotrebnih odlazaka na lokacije.

Jačanjem turizma, odnosno rastom broja turista, intenzivno se povećava i pritisak koji oni čine na destinaciju. Krajnje je vrijeme za reakciju, a Bigbelly sustav je pravi odgovor za turističke destinacije poput Dubrovnika koje žele svoje javne površine održati čistim i urednim. U isto vrijeme mogu ostvariti operativne uštede, unaprijediti prikupljanje otpada na javnim površinama te omogućiti odvajanje reciklabilnog otpada na svakom koraku.

 

Rezultati Bigbelly sustava u Dubrovniku za kolovoz i rujan 2017.

a)Broj pražnjenja kanti na svakoj od 16 lokacija gdje se nalazi ukupno 28 spremnika smanjio se u prosjeku s 49 puta (prosječni broj pražnjenja prije implementacije sustava) na 6 puta tjedno. To je rezultiralo smanjenjem pražnjenja na tim lokacijama za 2752 puta mjesečno. Čistoća Dubrovnik je ispravnim korištenjem informacija koje dobiva kroz softver na dnevnoj bazi povezala tehnologiju i ljudske resurse i time su “zajedno” povećali učinkovitost prikupljanja otpada. U navedenom razdoblju broj pražnjenja na tim lokacijama smanjio se 88 % u odnosu na isto razdoblje prije implementacije Bigbelly sustava.
b) U tom razdoblju ukupno je prikupljeno 379 tisuća litara otpada, od čega 284 000 litara miješanog otpada i 95 000 litara reciklabilnog otpada (plastične i metalne ambalaže). To znači da je udio reciklabilnog otpada 25 %, odnosno da je Čistoća 95 000 litara reciklabilnog otpada odvojila i time spriječila njegovo odlaganje na lokalnom odlagalištu te osigurala novi izvor zarade.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close