U Narodnim novinama strah od Ljudevita Gaja

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2013. u 22:00

Postoje zbog Hrvata, ali traže strano.

Prevarili biste se ako mislite da je članovima Uprave i Nadzornog odbora monopolističke državne tvrtke Narodnih novina problem sramotni javni natječaj složen tako da potroše javni novac isključivo za strani softver. I to nakon što su u utorak doznali da je mnogo veća državna tvrtka, Hrvatska pošta, nakon dvije godine analize zaključila da će konkurenciju uspješnije potući upravo zahvaljujući hrvatskom softveru. Ne!

Uprava i NO Narodnih novina imaju preči problem. Za manje od deset dana obilježit će se 178 godišna otkako je najistaknutiji hrvatski preporoditelj Ljudevit Gaj osnovao Narodne novine, pa u strahu od njegovih ideja traže posebne stručnjake – istrabljivače duhova! Ne tražite taj oglas na MojPosao, Posao.hr, HZZ-u ili na NN.hr. Nije tamo, strah je toliko osoban da potraga ide preko poznanstava, isključivo. A strah od duha Ljudevita Gaja i nije neopravdan.

Jedan od otaca suvremene Hrvatske 6. prosinca 1835. godine osnovao je Narodne novine, koje su se tada zvale Novine Horvatzke i izlazile zajedno s tjednim prilogom Danica, u kojem je prvi put objavljena himna Lijepa naša. Otad su Narodne novine često mijenjale ime. Zvale su se Ilirske narodne novine, Novine horvatsko-slavonsko-dalmatinske, čak i Carsko-kraljevske službe narodne novine. No, kako su zadržale hrvatski duh i ideje, danas su jedina tvrtka (ali i medij) čije se ime spominje u Ustavu Republike Hrvatske. Člankom 89. Ustava Narodnim novinama zajamčen je monopol na službenu objavu svih važećih zakona i drugih propisa državnih tijela RH.

I zato se sadašnji vladari NN-a ne boje što će duh Ljudevita Gaja reći na plan da tvrtku preimenuju u SAP Narodne novine, Microsoft Narodne novine ili Oracle Narodne novine. Znaju da je Gaj već navikao da mijenjaju ime, pa i protiv njegove volje. Problem im je taj što bi Gajev duh mogao zatražiti – dosljednost. Tražiti, dakle, da na "očito" boljem stranom softveru radi "očito" bolji strani menadžment! Strahuju, jer znaju da bi Gaj isključivo želio najbolje.

Komentirajte prvi

New Report

Close