Trampa BMW-a za dionice, dakle uzbuna

Autor: Tomislav Birtić , 10. veljača 2013. u 22:00

Publika bi radije da mahnito trgujem, ali bolja je šansa da ću duže vremena, s prstom ne na, nego pri okidaču, samo gledati.

Mahniti je na forumu mojnovac.net postao link na mali oglas za prodaju BMW-a, očuvanog, vlasnik kaže da je kao nov, u besprijekornom stanju, kasko osiguran, a može i zamjena za dionice HT, DDJH, INA, ATGR, KORF, PTKM. Mahniti se našalio rekavši da je to još jedan dokaz da smo u bull marketu. Mnogi, ili, bolje rečeno mnogi od nas nekoliko koji pišemo na forumu, su se uključili u kavansku raspravu. Ovo je kraj, reče TeleEvangelist, ja sam se šalio pitajući nije li za objavu kraja ili početka kraja bolje pričekati televizijske reklame fondova… Koji dan poslije oglasa na njuskalo.hr nije bilo, što će reći da ga je vlasnik ili izbrisao ili prodao automobil.Pod pretpostavkom da se stvarno radi o oglasu, a ne o šali, čista srca čovjeku želim da za neko vrijeme svima priča kako je prodao auto, kupio dionice, pa zaradio stan, auto, i još mu je ostalo brdo para. No, ovakve stvari pasivnog paranoika, mene, potiču da još opreznije pratim razne možda posve nevažne pokazatelje. Na naslovnici mojnovac.net piše da je rekord trenutno aktivnih korisnika pao 28. svibnja prošle godine navečer, da je tada surfalo 960 ljudi. No mislim da se tu radi o gostima i registriranima, dok se ja nadam da ćemo dočekati da se u dnu ekrana sve plavi od trenutno aktivnih registriranih korisnika.

Kiseli starosjedioci
Recimo da – savjet ne tražim, niti bih ga dao – dočekamo li stotine istodobno logiranih, ne bi bilo iznenađenje da vidimo i više prodaja kuća, stanova, auta, svega, da bi se kupile dionice, to jest, koliko god mi to izgledalo nemogućim, možda ćemo doista opet gledati kartaše po kafićima kako okupljenima objašnjavaju da samo budale kartaju, jer je prava i najlakša lova u dionicama. Ovih dana forumom se vucara tek 20-ak starih kuka i poneki novajlija koji ne razumije cinizam većine. Ni sam ne znam želim li da ljudi osvijeste odakle slatka kiselost starosjedioca. Pratim i odnos pobjednika i gubitnika u igri Naj portfelj na mojedionice.com; na dan pisanja teksta 193 od 270 igrača bila su u plusu. Ne isključujem mogućnost da nekih dana pobjednika bude i više od 200. No taj broj, koreliran s prometima i drugim pokazateljima koji s fundamentima ne bi imali veze, pratit ću kao i druge komedije kojima su tržišta kapitala častila, časte i častit će i stare kuke i novajlije.I tako… Nakon što je Viro dao dividendu, kapnula je i lova od Turisthotelova smanjenja kapitala. Nešto će valjda i ove godine kapnuti od Končara D&ST, opet Turisthotela, a za koji dan trebao bih čuti što s dividendom namjerava Herbalife. U toj blaženoj dosadi mirno promatram koliko za EUR/USD vrijedi slavni razlomak, to jest zerohedge.com, a koliko utezi, što Grossov, što Draghijev.

Zar je doista Draghi morao progovoriti da bi tržište reagiralo… Izgleda da je očito.Što se mene vlasnika dionica tiče, nemam ništa protiv naslova da je Crobex porastao za toliko i toliko. Što se mene novinara tiče, dužan sam zamoliti stare kuke i ostale znalce da mi oproste, a novajlijama napisati nešto iz posve drugih razloga možda iritantnih rečenica. Tržište zvuči gordo, a i previše je to apstraktno. Zato, možda je dobro da se iz zapisnika izbriše riječ tržište i zamijeni se riječima kvartovska pekarnica. Je li bitniji podatak za koliko se postotaka manje ili više danas tržila pekarnica, ili je važnije kolika je bila zarada male kvartovske pekarnice lani, kolika je zarada TTM, kolika je bila prosječna zarada u prošlih 10 godina, te što od pekarnice možemo očekivati idućih 10 godina? Dalje, koliko nam podatak o pekarnici znači kupujemo li pivovaru ili farmaceuta? Recite što god hoćete, a moje je  da upozorim kako bih rado prodao neku dionicu za 10.000, ali bi kupac trebao promisliti isplati li mu se kupiti i po 10 kuna. Ili, mrvicu složenije pitanje. Zašto je netko kupovao dok su kamate na štednju bile 7, a netko dok su 2 posto?

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, VIRO-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (17)
Pogledajte sve

To je normalno , da se želi rješiti BMWa i zamjeniti ga za dionice .

A ja sam dio dionica INE zamjenio za novi Mercedes.

I to mi je najbolji investicijski potez u zadnje dvije godine .


samo da jos ne docekamo trampu dionica za dionice [emo_plazi]
na njuskalu i u plavom oglasniku [emo_smijesak]

Nismo daleko!

Naše tržište dionica je neshvatljivo i irealno.

A pošto ti savjet ne daješ ni ne tražiš dat ću ti još skonto od 10%…evo može za 108……….[emo_plazi]

New Report

Close