Todorić odvažan u Srbiji, no sanja Sloveniju

Autor: Danijela Jozić,VLM , 07. ožujak 2012. u 22:00

Iako je Agrokor ovih dana najavio velika ulaganja na srbijanskom tržištu, u Ljubljani se polako otvara put za novi, deveti pokušaj prodaje udjela u Mercatoru

Zvučna najava Ante Todorića, potpredsjednika Agrokora da će u Srbiju investirati sto milijuna eura u ovoj godini ne znači da je taj koncern pomaknuo svoj fokus sa Slovenije. Iako je oko Mercatora sve ‘tiho’ što se tiče Ivice Todorića (ili barem tako izgleda), to je samo još jedan njegov manevar u koji se onda dobro i ciljano uklapa i izjava Ante Todorića odaslana baš s Kopaonika gdje se održavao tradicionalni skup ekonomista i biznismena.

Agrokor je tijekom posljednjih devet godina u Srbiji investirao skoro pola milijarde eura i sigurno je da ulaganja mora i nastaviti kako bi zadržao tržišne pozicije, pogotovo u maloprodaji koja je još uvijek u minusu. Todorićeva trgovačka tvrtka Idea bori se tamo s Belgijancima (Delhaize koji je kupio Maxi) te sa slovenskim Mercatorom. Agrokor je pametno ušao u Srbiju, što s obzirom na političku prošlost nije lako ni danas a kamoli 2003. godine. Izgradio je status vrhunskog proizvođača i dobrog poslodavca. Previše je uložio, stoga mora ulagati i dalje, stajanja nema. U međuvremenu u Ljubljani se polako otvara put za novi, deveti pokušaj prodaje udjela u Mercatoru. Već krajem ožujka na skupštini dioničara Mercatora moglo bi doći do izmjena Statuta te tvrtke, promjena u funkcioniranju Nadzornog odbora pa onda i moguće smjene Uprave, o čemu slovenski mediji već spekuliraju. Glavni dioničari Mercatora – Pivovarna Laško, NLB i druge banke – redom su i dalje opredjeljni za prodaju udjela u Mercatoru. Todorić navodno još uvijek ima osiguranu financijsku konstrukciju za Mercator iako se šuška da su ga upravo bankari tražili da odustane od previsoke ponude od 221 euro te da će nova iznositi oko 180 eura. Iako optimističan u nedavnom intervjuu u Jutarnjem listu, teško je za povjerovati da baš nimalo nije ogorčen zbog blokada koje su mu jesenas priređivali protivnici prodaje Mercatora. No, poznat kao vrhunski strateg, vlasnik Agrokora neće se tako lako odreći svog trona u regiji i sigurno će napraviti sve što može da se dokopa Mercatora i tako zabetonira svoju poziciju. Iako se pravi da ga Mercator više ne zanima, te da se okrenuo investicijama u Srbiji i regiji, Todoriću je slovenski trgovački lanac i dalje bolna točka. U situaciji kad za Mercator interesa iz Europe i svijeta, opterećenog krizom, još neko vrijeme nema, možda bude u 2012. godini imao više sreće.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Mislim da ce ova blokada sa slovenske strane Todoricu otvoriti oci. Dionice Mercatora niposto ne vrijede 221 €, ako je dobit za proslu godinu bila samo 25 mio. €.
Todoric i dalje treba raditi kao i do sada, a to znaci diverzificirati portfolio i obogacivati postojece centre novim sadrzajima, kao sto su pumpe ili mobilni telefoni, uplate racuna…, a nikako ne zanemariti proizvodnju hrane.

Sloveniju će nastavit sanjat i da da 250 eura po dionici..jednostavno politika mu ne da inače bi već kupio jer su vlasnici,banke i pivovarna htjeli prodati..očito je uprava i politika jača od vlasnika

Nisam baš siguran da će dioničari to ocjeniti dobrim potezom !
Kao što smo pročitali KNZM ide van iz CROBEX-a.
I objava one povlaštene liste izbrisanog duga iz novina isto baš ne ide u prilog velikom I.T.

Ali ja im želim sreću i nadam se da nisu među onih 500 za provjeru porijekla imovine ! ! !

To je pravi put!

Kupiti Merkator po svaku cijenu koja je manja od 150E.

New Report

Close