Tko je ‘otkucao’ Todorićeve planove?

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 21. veljača 2011. u 22:00

Objava detalja Agrokorove preuzimačke sheme za Mercator pokazuje da Todorić u svom koncernu više ne može kontrolirati kanale kojima kolaju informacije

Ivica Todorić ima ozbiljan problem. Ne zato što je u medije procurilo da se ponovno sprema na pohod u Sloveniju, jer to ionako nije bila nikakva tajna, nego zato što su na dlanu izloženi najvažniji detalji nove Todorićeve preuzimačke sheme za Mercator.

A to znači da je netko vrlo blizak procesu progovorio pa bi za Todorića bilo jako važno locirati gdje mu sustav pušta i koji su motivi. Neki investicijski bankari i brokeri, pa čak i poduzetnici u Hrvatskoj prošli su petak upravo time bili najviše iznenađeni. Komentar je otprilike ovakav: Ili je priča izišla iz savjetničkih krugova, što je onda veliki profesionalni “gaf” koji bi se trebao i sankcionirati, ili se Todoriću o glavu počela obijati veličina koncerna kojim upravlja i u kojem više ne može kontrolirati sve kanale kojima kolaju informacije. Uopće nije isključeno da je priču u slovensku javnost, ionako nabrijanu na Todorićevu želju da preuzme Mercator, pustio netko od nezadovoljnika u sustavu koncerna. U oba slučaja je efekt isti – počinje puhanje na hladno. U Agrokoru su vjerojatno svjesni da ni u ovom pohodu ne bi bili toplo dočekani u Sloveniji, ali bi s kasnijom objavom sudjelovanja u utrci naprosto imali više vremena za tihu pripremu terena. Ovako se javno moraju izlagati i prije nego što je proces prodaje formalno i započeo jer su mediji već puni analiza kakve bi sve implikacije na tržište i dvije kompanije moglo imati to preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close