Tko god bio kriv, Ostojićeva pohlepa ili prljave igre, turizam će biti na gubitku

Autor: Marija Crnjak , 09. ožujak 2013. u 13:41
Veljko Ostojić (Foto: Filip Brala/PIXSELL)

Nadamo se da će netko pozvati i na moralnu odgovornost istražitelje koji su slučaj držali u ladici.

Ostavka ministra turizma Veljka Ostojića nije posebno iznenađenje, ne samo zato što Ostojić nakon razbuktavanja afere s kupoprodajom zemljišta nije mogao normalno nastaviti mandat. To je bila logična i jedina moguća posljedica bitke za Istru koja se već mjesecima odvija između premijera Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, a vidimo da rat u predizborno vrijeme za Europski parlament i lokalne izbore ulazi u svoju terminalnu fazu. Ostojićeva ostavka koja je nakon izbijanja afere bila pitanje dana, poklopila se također s datumom današnje sjednice predsjedništva IDS-a, na kojoj se može očekivati odluka da IDS napušta koaliciju na nacionalnoj razini.

Kaže doduše premijer da je Koalicija postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti, pa je kao zato prihvatio Ostojićevu ostavku. Iz toga proizlazi da je Ostojića zaista najurio zbog sumnji da je prije skoro deset godina na funkciji člana županijskog poglavarstva svojoj šogorici prvo 'pustio' informaciju o atraktivnom zemljištu, potom svjedočio utaji poreza zbog dijela isplate 'na ruke' prodavateljima, a onda čak izvršio pritisak za urbanizaciju koja je podigla cijenu zemljišta.

Milanović je toliko visoko moralan da se na prihvaćanje njegove ostavke odlučio bez ijednog valjanog dokaza, odnosno presude pravosudnih organa. Istina, navedene optužbe su ozbiljne, no ako su sumnje toliko jake da su vrijedne odbacivanja prilično sposobnog ministra u sektoru koji u Hrvatskoj trenutačno jedini funkcionira, pitanje je zašto se istraga o Ostojićevoj ulozi u kupoprodaji zemljišta kiselila bar šest godina. Nadamo se da će netko pozvati i na moralnu odgovornost istražitelje koji su slučaj držali u ladici i nisu bili sposobni razrješiti tako ozbiljne optužbe tako dugo vremena. Još naime nismo dobili nijedan odgovor na pitanje zašto se istraga baš sad zahuktala i izašla u medije.

Bit će stoga zanimljivo vidjeti kako će ponašati pravosuđe nakon ostavke Ostojića, koja je prvenstveno trebala poslužiti da se diskreditira IDS na lokalnoj razini, te nakon što Milanović ispuni i drugi cilj, odnosno riješi se IDS-a u nacionalnoj koaliciji. Ubrzo ćemo vidjeti hoće li se istraga odvijati istim žustrim tempom kao u zadnjih mjesec dana, ili će istražitelji opet na spavanje, do kad ih opet ne zatreba politika. Još brže ćemo vidjeti i da će turističkom sektoru nedostajati Ostojićeve sposobnosti koje nadilaze mnoge njegove kolege u drugim sektorima. Tko god bio kriv, Ostojićeva pohlepa ili političke prljave igre, turizam će biti na gubitku, a time i ukupno hrvatsko gospodarstvo. 

>>> Ostojić dao ostavku, Milanović je prihvatio! IDS izlazi iz koalicije?

>>> Ostojić: Odlazim zbog hajke, pritisaka, optužbi i neistina!

Komentari (11)
Pogledajte sve

“ZABRINJAVAJUČA STATISTIKA

U HRVATSKU UŠLO ČAK 340.000 STRANACA MANJE NEGO LANI :”

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/274448/U-Hrvatsku-uslo-cak-340-000-stranaca-manje-nego-lani.html [tportal.hr]

ZADOVOLJSTVU IZNAJMLJIVANJA APARTMANA NA JADRANU NEMA KRAJA :

http://webcafe.net.hr/forwarduse/overkloking/inner.html?select=201307100037503

[emo_plazi]

…a zašto ženu? one su po defaultu pametnije i sposbnije od muškaraca? …

A zasto ne?? Evo meni je jedan od razloga sta imaju vece sise.
Za ministricu turizma stavit neku sexy macu jer sex danas prodaje sve.Obavezno legalizirat prostituciju i stavit je u zakonske okvire. Mozda cak i lake droge pa da vidis procvata turizma u Rvata.Pa ne znam valjda ste vidjeli kako malo sisica i guzica na Pagu prodaje turizam.
Toliko o tome.A sad o zemljistu koje nema veze s bivsim ministrom.U startu pare za ovo zemljiste prilikom kupnje 80tak kila erla je islo ispod zita i znaci drzava je vec samim tim zakinuta za porez.Nadalje da li je prenamjenom zemljista placena naknada za prenamjenu,te da li je kasnijom preprodajom koja se kako citam zbila unutar 3 godine placen porez od 40% na razliku u cijeni. Puno toga zasto,a nemam razloga ne vjerovat da sva moja pitanja imaju negativan odgovor.Jer ako netko ide zalevatit drzavu za 4 tisuce eura u samom startu,a sto je minorno u odnosu na sve ovo kasnije drzim da ni to nije placeno.

ponton
“Uvriježena pljačka zemljišta sa donošenjem urbanističkih planova je u skladu sa zakonom”.
Od 2011. više nije, (Čl.259 Kaznenog zakona), no ako je cijela stvar obavljena 2004., ispada da se Ostojiću može staviti soli na rep.

A pljačka zemljišta se uvriježila tako što su pripreme za gradnju (infrastruktura) stavljene iza same gradnje dakle kao kola ispred konja. Pripreme za gradnju financiraju se iz komunalnog doprinosa i poreza na promet nekretninama i za to bi država morala raspolagati početnim sredstvima koja bi uložila u donošenje urbanističkih planova te gradnju ili rekonstrukciju infrastrukture, a onda više nego kompenzirala po završetku gradnji, jer bi povećana cijena zemljišta imala za posljedicu povećani porez na promet
nekretninama. Ovako imamo upropašten prostor gradnjom stambenog i poslovnog prostora bez dovoljne infrastrukture, što se onda ne može prodati, odnosno krizu u graditeljstvu za koju se tvrdi da je “uvezena”.

New Report

Close