Strategija – prvi važan korak na putu do razvoja

Autor: Ariana Vela , 17. rujan 2013. u 14:16
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tijekom procesa pripreme projekata za korištenje EU fondova, često susrećemo organizacije koje vjeruju da je moguće „uzeti lovu iz EU fondova“.

Piše: Ariana Vela, direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Tijekom procesa pripreme projekata za korištenje EU fondova, često susrećemo organizacije koje vjeruju da je moguće „uzeti lovu iz EU fondova“, zbog čega su se spremne prilagoditi i do neslućenih razmjera mijenjati svoju poslovnu strategiju (ukoliko ista kod takvih organizacija uopće postoji).

Strategija takvih poduzeća je da nema strategije, nego se njihovo poslovanje i djelatnosti u potpunosti prilagođavaju pojedinom natječaju.

Upravo se od ovakvih igrača većini ozbiljnih konzultanata diže kosa na glavi jer je strategija razvoja jedne organizacije temelj za svako ulaganje, a EU fondovi su tu da takva ulaganja podrže.

Ovakav način razmišljanja nužno dovodi do toga da projekt ne prođe na natječaju jer evaluacija podrazumijeva analizu cjelokupne slike poslovanja određene organizacije i širi kontekst od samo jednoga projekta.

Zato je najpametnije ovakvim se klijentima zahvaliti odmah na početku i ne upuštati u bilo kakvo savjetovanje jer će nužno poći po zlu.

S druge strane, postoje organizacije koje su napravile svjesan zaokret u poslovanju i potrebna su im sredstva za daljnja ulaganja. Većina njih procjenila je da su djelatnosti kojima su se do određenoga trenutka uspješno bavile počele pokazivati negativne trendove pa su donijele stratešku odluku da se upuste u nešto potpuno drugačije.

Kada se takva odluka poprati ozbiljnim dugoročnim strateškim planom razvoja organizacije i, po mogućnosti, kratkoročnim operativnim planovima, šanse za uspjeh na natječajima za EU fondove značajno se povećavaju. Naravno, sve ovo pod uvjetom da je i sami projekt koji se prijavljuje „drži vodu“.

Dakle, promjena djelatnosti da, ali samo ako je uvjetovana pažljivo osmišljenom dugoročnom strategijom razvoja. Ako ne znate gdje želite biti za nekoliko godina, nemate mogućnost izabrati put koji vas vodi prema cilju. Zato je strateški okvir prvi i najvažniji korak na vašem putu do organizacijskog razvoja, a samim time i EU fondova.

Posjetite nas na prvom hrvatskom portalu o EU fondovima – EU PROJEKTI INFO, i saznajte sve o EU fondovima (www.eu-projekti.info)

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close