Stranačka bitka preko seljačkih leđa

Autor: Božica Babić , 18. lipanj 2009. u 22:00

Obveza farmera je osnivanje jedne jake udruge koja će primorati Vladu da izradi kvalitetnu strategiju razvoja poljoprivredno-prehrambene industrije

Hrvati su svojedobno ljeti uživali gledajući na televiziji Jadranske susrete, ove pak sezone imaju prigodu zabavljati se uz “igre bez granica” čije scenarije potpisuju pojedini prvaci iz brojnih seljačkih udruga.

Još prije tri godine posebni savjetnik hrvatskog ministra poljoprivrede Franz Fischler, bivši prvi čovjek Europske komisije za problematiku agrara, kao najveći problem istaknuo je što se ne zna tko je doista vođa seljaka, osoba s kojom može konstruktivno razgovarati o problematici poljoprivrednog pristupanja Hrvatske u EU. Umjesto da krenu tragom te primjedbe i ojačaju vlastite redove farmeri su danas još raslojeniji (više od 200 udruga) i međusobno se prozivaju zbog nepodobnosti. Uz to izravnije nego prijašnjih godina stavili su se u službu određenih stranaka. Da je politika involvirana u poljoprivredne udruge javna je tajna duge tradicije, no ovih je dana ilustrirana na do sada neviđeni način. Željko Mavrović, vođa Seljačkog saveza najprije se žestoko okomio na sve koji se usude javno misliti drukčije od Friščića i njegovih suradnika, samo dan-dva poslije zvonio je optimizmom i povjerenjem u Vladu. Ili, nitko od desetak predsjednika udruga (Laslo, Miketek…) u ponedjeljak pred Banskim dvorima nije baš očitovao nezadovoljstvo što je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor “zaboravila” da su i TV kamere tri dana prije zabilježile njezin poziv liderima seljaka na razgovor. Čak je izrečena i sjetna konstatacija “kamo sreće da ste vi naša ministrica”! Međusobne optužbe seljačkih prvaka nastavljene su i ovoga utorka, nakon nove runde razgovora o cijeni pšenice. Jedni jesu, drugi nisu smjeli članovima Vlade iznositi stavove, rekao je ogorčeno Miketek dok je Mlinarić iz Nezavisnih seljaka izravno prozvao Lasla, čija je zajednica udruga navodno bliska HDZ-u, da je “prodao seljake”. Izjavom “definitivno se nije moglo ništa dogovoriti, želimo biti realni i da nitko ne bude gubitnik”, Laslo je dao prostor dvojbama.Hrvatska je u odnosu na europske farmere konkurentna jedino u proizvodnji junetine i duhana. I s rekordnim urodom pšenice, kakav će biti ovogodišnji, ne možemo se nadmetati s Mađarima ili Ukrajincima. Što prije farmeri shvate da im je primarna obveza jedna jaka udruga koja će primorati i Vladu i resorno ministarstvo da Hrvatska konačno dobije kvalitetnu strategiju razvoja poljoprivredno-prehrambene industrije, osigurat će budućnost. U protivnom ostaju poligon za međusobno odmjeravanje snage HDZ-a, HSS-a ili neke treće stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close