Samo država može spasiti Dalmacijavino

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2011. u 22:00

Enver Moralić, koji jedini pokazuje interes za tvrtku, tvrdi da tek mora snimiti situaciju, ali zbog Adriachema na splitskom području ne uživa veliko povjerenje

Odgađanje privatizacije u posljednje četiri godine splitsko Dalmacijavino ostavlja s vrlo malim šansama za preživljavanje i dobivanje novog vlasnika.

Koncern Agrokor, koji je već uobičajeni kupac polumrtvih državnih kombinata i tvrtki, tvrdi da u ovom slučaju neće biti zainteresiran. I to ne samo zbog velikog udjela na tržištu vina, zbog čega bi morao proći ocjenjivanje koncentracije. Drugi od dosadašnjih potencijalnih kupaca, vlasnik Kutjeva Enver Moralić, u ovoj fazi jedini otvoreno iskazuje mogućnost razmatranja kupnje, no i sam priznaje da tek treba snimiti situaciju i vidjeti ima li računice koja bi “pila vodu”. Prije četiri godine, kad je održan posljednji pokušaj prodaje, Dalmacijavino je u vlasništvu imalo desetke milijuna eura vrijedne nekretnine u splitskoj luci koje više nisu predmet prodaje jer su na pomorskom dobru, a obveze su mu sa 400 milijuna kuna više nego udvostručene. Gubitak je prerastao kapital za tri i pol puta, a tvrtka je lani ostala i bez osnovnih dokumenata za rad, pa više ne proizvodi rakije i likere, već se svodi na Pipi i Ribara. Moralić pak baš na splitskom terenu i ne uživa povjerenje jer se zbog njega natječaj za Adriachem desetak puta ponavljao, ali je na kraju tvrtka ipak ostala čekati stečaj. Tko osim države zapravo može spasiti Dalmacijavino, čija je priča sve sličnija onoj o škverovima?

Komentirajte prvi

New Report

Close