Puni li proračun, i kriminal može proći

Autor: Suzana Varošanec , 28. studeni 2012. u 22:00

Revolucionarna pravila o računanju zastare praktično bi u konačnici mogla donijeti legalizaciju kriminalno stečene imovine koja nije procesuirana.

U poreznom pravu od iduće godine na snazi će biti nova, revolucionarna pravila o računanju zastare.

Porezna uprava postaje Veliki brat, a njezin nadzor bezvremenski i sveohuhvatan. Kod poreznih utaja i zlouporaba, ali i kad je riječ o utvrđivanju podrijetla imovine, Porezna uprava postaje najjača institucija u zemlji, a sudska zaštita od nje neisplativa.Nove norme, koje se i kritički preispituju, sugeriraju da slijedi češljanje imovine koju su od početka stvaranja države stjecali porezni obveznici u sustavu poreza na dohodak. Dosadašnji problematični slučajevi poreznoga ignoriranja zastare, koje rješava upravno sudstvo, pretočeni su u zakonski mehanizam od početka 2013. Ne može se isključiti da će oni, zbog ocjene da se na mala vrata omogućuje ukidanje zastare, završiti na Ustavnom sudu.

U međuvremenu će se plaćati milom ili će se ovršiti konačna i izvršna porezna rješenja. Što se tiče tranzicijskoga razdoblja po formuli "tko je jamio, jamio je", to znači da presudno pitanje postaje jeste li platili porez. Sumnje u vezi s načinom stjecanja imovine uglavnom se neće procesuirati u kaznenom postupku nego u poreznom. Platit će vlasnici koji nemaju račune za razliku između primitaka i izdataka. To može u konačnici donijeti legalizaciju kriminalno stečene imovine koja nije procesuirana, a takve nije malo. Neki smatraju da će to kompenzirati slab efekt zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close