Prije njemački nego američki avioni

Autor: Saša Vejnović , 05. lipanj 2011. u 22:00

Iako MORH ima radne skupine koje pregovaraju sa svim ponuđačima, prema svemu sudeći postići će se dogovor s Nijemcima koji besplatno nude 20 aviona

Kada bi se netko neupućen pokušao informirati o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu samo preko medijskih naslova mogao bi zaključiti da Hrvatska već raspolaže s bar stotinjak raznih borbenih aviona -u Izraelu prepravljenih F-16, pa istog tipa zrakoplova koje nam je ustupila Nacionalna garda Minessote, uz eskadrilu do dvije švedskih Gripena, isto toliko Eurofightera i još ponekog MIG-a 29.

Mogli bi zaključiti i da hrvatski piloti dijele avione sa Slovencima, Mađarima, naplaćuju nadlijetanje BiH i Crne Gore, a najnoviji naslovi sugeriraju da će ih uskoro dijeliti i s Bugarima, Turcima i Rumunjima. Na žalost tih istih pilota, u Hrvatskoj lete jedva dva stara MIG-a 21, a za sve nas je najsigurnije kad su i oni parkirani u hangarima.Upravo zbog toga Hrvatska mora u najkraćem roku nabaviti borbene zrakoplove s obzirom na to da je donesena politička odluka da se borbeno zrakoplovstvo neće gasiti. No, kako je tu odluku popratila globalna gospodarska i financijska kriza, ali ne i konačna odluka o nabavci novih ili rabljenih aviona, zrakoplovstvo danas raspolaže avionima kojima se više vesele sakupljači sekundarnih sirovina nego piloti. Pa ipak, posljednja informacija koju je u javnost plasirao Bojko Borisov, predsjednik bugarske Vlade, o mogućoj zajedničkoj nabavi američkih zrakoplova F-16 u kojoj bi sudjelovale Bugarska, Rumunjska, Turska i Hrvatska, teško će se provesti. Iako nije potpuno jasno bi li se u ovom slučaju radilo o darovanim rabljenim avionima (donator bi kasnije zarađivao na obuci i održavanju aviona) ili o klasičnoj prodaji s popustom (u pitanju je navodno stotinjak aviona), hrvatski su predstavnici više iz pristojnosti izjavili da će ozbiljno razmotriti ovu ideju. No, njima je zapravo znatno bliža varijanta s Njemačkom koja besplatno nudi 20 svojih zrakoplova, s kojima bi se premostilo narednih nekoliko godina. Iako su na razini MORH-a napravljene radne skupine koje intenzivno pregovaraju sa svim zainteresiranim ponuđačima, prema svemu sudeći će se postići neki dogovor s Njemačkom. Amerikanci su, uostalom, imali znatno veće šanse prije pristupanja Hrvatske NATO-u. Danas je Europska unija imperativ, što će zasigurno biti misao vodilja i prilikom donošenja odluke o nabavci zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close