Prema donedavnom Grčićevu tumačenju, polugodišnja su inoulaganja pala 80 posto

Autor: Jadranka Dozan , 14. listopad 2015. u 22:00

Izravne inozemne investicije ili kako se manipuliranje brojkama vraća kao bumerang.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić već je otprije poznat kao član Vlade koji jako voli brojke. U politici to uključuje i ciljano selektiranje i manipuliranje statističkim podacima, ali to nosi i svoje rizike.

Osim čisto računskih gafova, poput nedavnog s računicama oko PDV-a, interpretiranje brojki u funkciji prikazivanja bolje slike stvarnosti često se vrati kao bumerang. Najnoviji primjer ponudili su polugodišnji podaci o izravnim stranim ulaganjima (FDI). U prvih šest mjeseci ona su dosegnula 498 milijuna eura što je gotovo upola (45 posto) manje nego u prvoj polovici 2014. Toliko su, naime, FDI-i bili stvarno manji, ne računajući tzv. kružna ulaganja koja kroz Hrvatsku prođu kao kroz "protočni bojler", a kojih je lani zbog Agrokorova preuzimanja Mercatora zabilježeno čak 1,5 milijardi eura.

U tumačenjima podataka za 2014. ministru Grčiću je odgovaralo zanemariti taj detalj pa je mjesecima koristio svaku priliku isticati da su u prvoj polovici 2014. inoulaganja povećana čak četiri puta u odnosu na cijelu 2013. Potencirajući uspješnost Vlade slično je ponavljao i proljetos, kad su objavljeni podaci za cijelu prošlu godinu (s 'kružnima' 2,9 mlrd. eura, a stvarno 1,4 mlrd.). No, stvari su se okrenule; ove godine nije bilo famoznih kružnih ulaganja. Uz interpretiranje podataka na način na koji je to donedavno činio Grčić, ovogodišnji skor zvučao bi prilično neugodno.

Ministar bi morao reći da su FDI u prvoj polovici godine gotovo 80 posto manji nego u istom razdoblju lani. To nije realno, a kako ovaj put i loše zvuči, to mu ne pada na pamet. Na ovotjednoj HBOR-ovoj konferenciji Grčić je ostao pri "starom iščitavanju" 2014., a za ovogodišnji skor FDI-a rekao je samo da je bio 498 milijuna eura, ali naglašavajući da ta brojka ne uključuje ulaganje BAT-a odnosno njegovu kupnju duhanskog biznisa Adrisa. Koje se dogodilo u drugom polugodištu. No, što se tiče ostvarenja 2014. Grčić je u prezentaciji ostao na podcrtavanju "porasta FDI-a u 2014. od gotovo 400 posto u odnosu na 2013.!". Usput, vjerojatno je mislio na gotovo četiri puta, jer i prema njegovu zbirnom pristupu radi se o porastu od gotovo 300 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close