Novinarka koja ne voli slobodu mišljenja

Autor: Sandra Bartolović , 02. kolovoz 2009. u 22:00

Kada govori o medijima, premijerka Jadranka Kosor rabi sintagmu “nećemo tolerirati”. Nego što će? Cenzurirati? Zabranjivati? Dijeliti otkaze? Hapsiti???

Možda je stvarno bilo neumjesno, nekulturno, neprilično doći na sjednicu Vlade u majici s natpisom “I don’t need sex. The government fucks me every day”, ali to ovisi o tome kako tko vidi slobodu mišljenja i izražavanja. U nas je ta sloboda navodno dopuštena, ali očito samo ako se ne izražava izravno Vladi u oči i ne preglasno.

Nesretni snimatelj koji je imao peh da mu toga dana baš ta majica bude jedina čista, na svoje je radno mjesto došao noseći prilično točnu dijagnoza stanja u koje je aktualna vlast dovela državu i građane. Osim što je pokazala tragičan izostanak duha i smisla za humor, predsjednica Vlade, ako je već zaključila da je riječ o provokaciji, nije bila dovoljna velika i snažna izdignuti se iznad nje i jednostavno izignorirati njoj sporni natpis, nego je pretjeranom i, uostalom, potpuno nepotrebnom reakcijom od komada pamučne tkanine vrijednog deset dolara stvorila politički problem. Jedva jednomjesečna premijerka prečesto, kada govori o medijima, rabi sintagmu “nećemo tolerirati”. Nego što će? Cenzurirati? Zabranjivati? Dijeliti otkaze? Hapsiti??? Ono što predsjednica Vlade hoće ili neće tolerirati manje-više njena je privatna stvar, jer su u demokraciji, kada je sloboda medija i izražavanja u pitanju, barem teoretski, stvari jasno postavljene. Priča je tim žalosnija što je i sama premijerka nekada davno bila medijska trudbenica. Doduše, očito misli da su još uvijek na snazi “profesionalni” kriteriji koji su nju svrstali u tada vodeći novinarski kadar. Argumentiranu kritiku u medijima nazvati govorom mržnje, kao što premijerka sebi dopušta, može samo netko kratkog fitilja, tko je potpuno izgubio kompas i živce i nema baš osobitog pojma što radi. Reče premijerka, napadajući snimatelja, kako želi zaštititi dostojanstvo Vlade. No, nikako da izgovori kako će zaštititi dostojanstvo građana, iako upravo zato prima plaću. Reče na toj sjednici Vlade i kako smo svi na istom brodu, što je možda i točno, ali nije spomenula da se većina muči i znoji u potpaljublju. Upravo je njena Vlada sve s primanjima iznad tri tisuće kuna proglasila bogatašima koji imaju spasiti proračun s kojim ona ne zna izaći na kraj. I upravo je njena Vlada derogirala ustavni poredak, izdižući izvršnu vlast iznad zakonodavne, kada je dala nalog o novom obračunu plaća za srpanj i uračunavanju kriznog poreza i prije nego što je Sabor donio taj zakon. I pritom još jednom povrijedila Ustav jer traži retroaktivnu primjenu zakona. Jedino dobro što je (nehotično) premijerka učinila, jest dizanje interesa za problematičnim mjicama, što će pomoći posrnuloj domaćoj tekstilnoj industriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close