Nova generacija telekomunikacijskih startupa pred vratima

Autor: Bernard Ivezić , 12. listopad 2017. u 22:00

SigFoxova mreža ne služi za telefoniranje ili za surfanje, njena namjera je da prenosi male količine podataka koje će stvarati pametni uređaji.

Hrvatskom telekomunikacijskom tržištu ovog tjedna dogodio se SigFox. Hrvatski telekom, Vipnet, Tele2 i Terrakom, jedina četiri vlasnički međusobno neovisna nacionalna operatera na hrvatskom tržištu, svaki za sebe imaju svoj pogled gdje i kako se vide u budućnosti. Sa svojim vas porukama o tome neprekidno bombardiraju i stoga bi se osvrnuo na ono najzanimljivije, ono što se pri tome ne spominju, a riječ je o tome kako će svoje ciljeve ostvariti. Upravo je to ono što daje odgovor na pitanje u što će se u budućnosti morati transformirati.

Sigurno ste primijetili koliko se je buke diglo oko izgradnje novog, budućeg nacionalnog operatera Odašiljača i veza (OiV). Ta tvrtka svojim će planom izravno pomrsiti račune Hrvatskom telekomu u povezivanju velikih gradova i drugih mjesta. Vipnetu će, kao i Tele2, otvoriti prostor da snažnije uđu u manje gradove i mjesta te pojačaju lokalnu konkurenciju. Ali koliko je to pojednostavljen i plastičan prikaz načina na koji će potencijalno telekomi funkcionirati u budućnosti vidimo iz dolaska francuskog SigFoxa na hrvatsko tržište.

SigFox je u pravom smislu te riječi telekomunikacijski startup. Nije poput Skypea, Facebooka, Googlea, Netflixa ili Amazona netko tko koristi postojeću telekom infrastrukturu da bi pružio svoju uslugu. Nije ni poput Applea da razvija uređaje za krajnje korisnike pa da u tome pronađe prostor za suradnju s operaterima. Nije ni poput Ericssona Nikole Tesle da u prodaji telekom opreme pa čak i poslova održavanja mreža pronađe svoj prostor za razvoj i rast. Ne, SigFox gradi svoju vlastitu telekom infrastrukturu i to na globalnoj razini.

Jeftiniji od drugih

U Hrvatsku je SigFox ušao ovog tjedna. Nova tvrtka IoT Net Adria, koju su osnovali poslovni konzultanti, te koja je dobila financijsku podršku jednog od većih domaćih sistemskih integratora Compinga, najavila je da će raditi kao lokalna podružnica SigFoxa. O iznosu ulaganja nisu pričali, osim da svoju mrežu mogu izgraditi u nekoliko godina te umjesto u desecima ili stotinama milijuna eura, koliko su takvi projekti stajali prije, sada može postojati i telekom startup koji taj posao obavi u iznosima koji se mjere tek u milijunima eura. Za uobičajene investicije u telekomunikacijskoj industriji to doslovno zvuči prejeftino.

Po onome što se moglo zasad doznati u IoT Net Adriji, tehnologija koju je razvio SigFox omogućuje da se s tri bazne stanice pokriju signalom cijeli Grad Zagreb. Dvjestotinjak SigFoxovih stanica dovoljno je za pokrivanje Hrvatske. U odnosu na više od tisuću baznih stanica, koliko ih u pravilu moraju imati klasični operateri, ovo zvuči kao znanstvena fantastika. K tome, kad tome dodamo i skupe frekvencije koje plaćaju operateri, priča djeluje još nevjerojatnije.

SigFoxova mreža ne služi za telefoniranje ili za surfanje. Njena jedina namjera je da prenosi male količine podataka koje će stvarati različiti pametni uređaji. To su oni koje se obično naziva IoT uređajima ili Internet stvari. Nagađa se da će takvih uređaja, počevši od pametnih perilica, preko različitih mjerača vode i struje, pa sve do samovozećih automobila, do 2020. godine biti i više od 50 milijardi.

Iznajmljivanje mreže

SigFox je zbog toga u odnosu na broadband iznimno “glupa” mreža. Ako je broadband “pametan” kad može prenijeti po 100 Mbps onda što reći o SigFoxu koji prenosi poruke od svega 12 byteova? To je toliko malo podataka da preko toga ne možete čak ni telefonirati, a kamo li surfati. Međutim, većina IoT uređaja ni ne treba bržu vezu, ali zato treba vezu koja je – jeftinija. SigFox to rješava tako što preko partnera može ponuditi neka gotova IoT komunikacijska rješenja. Otud i tako bliska suradnja IoT Net Adrije i Compinga. No, također SigFox se pozicionira i kao netko od koga telekomi mogu zakupiti kapacitete i nuditi to kroz svoje prodajne kanale. Nudi im da umjesto da grade vlastitu mrežu, koriste njegovu.

Usto, ovaj francuski startup nije bez pedigrea. SigFox je krenuo s radom 2009. godine, a do sada je prikupio 277 milijuna eura investicija. Posljednju od 160 milijuna dolara primio je lani. Investitori SigFoxa su Salesforce, Samsung, Intel Capital, NTT Docomo, korejski SK Telecom, Telefonica, Eutelsat i drugi. SigFox nije prvi telekomunikacijski startup nove generacije koji dolazi u Hrvatsku. To su i domaći igrači poput Altus IT-a i Setcora, koji također infrastrukturno mijenjaju telekomunikacijsku industriju. Kad sve to uzmete u obzir telekomi budućnosti sve se više čine kao tvrtke čije ime više nećete vezati za neku fizičku infrastrukturu. Umjesto toga, bit će stručnjaci za dobro upravljanje mrežom partnera koji će im tu mrežu i druge njene kritične elemente iznajmljivati.   

Komentirajte prvi

New Report

Close