Naši lideri daleko su od ‘digitalnih heroja’ koji će predvoditi ulazak u Industriju 4.0

Autor: Vladimir Nišević , 20. siječanj 2019. u 22:00

Alan Trefler, predsjednik Uprave Pegasystemsa, navodi da će novi vođe znati na pravi način primijeniti sve tehnologije koje donosi nova industrijska revolucija, te da će ih obilježavati tehnološka vizija, inovacija i analitičnost, organizacijski menadžment, agilni pristup suradnji te empatija.

U nadahnutom tekstu napisanom za internetsku stranicu World Economic Foruma Alan Trefler, predsjednik Uprave Pegasystemsa, piše o potrebama za novim vođama koji će razumjeti i znati na pravi način primijeniti sve tehnologije koje donosi Industrija 4.0.

"Nikad u povijesti nije doživljena ovakva ekspanzija uređaja i podataka koja stvara hitnu potrebu za novom vrstom lidera – onog koji razumije implikacije i primjenu pametnih tehnologija, važnost privatnosti i etike podataka, te zna interpretirati i primijeniti velike količine podataka kako bi poboljšao radnu snagu, organizaciju, zajednicu i širi globalni ekosistem", piše Trefler. Te ide i korak dalje detektirajući koje su to kvalitete koje će obilježiti te, kako ih naziva – "digitalne heroje". 

Tehnološko zaostajanje
Prema njemu to su: tehnološka vizija, inovacija i analitičnost, organizacijski menadžment, agilni pristup suradnji te empatija.   I sve ovo piše na internetskim stranicama Svjetskog ekonomskog foruma, još jednog mjesta na kojem se budućnost malo ozbiljnije promišlja, pa i osobine budućih lidera. 

Međutim, u danima kada usred Sabora premijer i zastupnici nasrću jedni na druge, kada jedan od lidera nove oporbe želi gripu liječiti C vitaminom, a liječničko udruženje osuđuje postupke jedine liječnice koja je nešto poduzela u slučaju Metković treba se zamisliti nad liderima Hrvatske i pokušati ih zajedno s našom budućnošću provući kroz karakteristike koje navodi Trefler.  Uz napomenu kako su njegove karakteristike presudne za lidere u novom tehnološkom dobu, hajdemo rasprave radi reći da je i naša država u tom dobu barem po količini dostupne tehnologije, iako u primjeni na učinkovite i pravilne načine još uvelike zaostajemo.

Pa potražimo tehnološku viziju kao prvu karakteristiku. Ta vizija očituje se valjda u projektima poput e-građanin i prema dostupnim informacijama na tom području nešto se pokrenulo – sporo, ali učinkovito – kakva-takva tehnološka vizija je prisutna. Inovacije i analitičnost nešto su što se u našem javnom prostoru puno spominje. Svi žele neke točne i pravilne analize, dostupne proračune i naravno što više inovacija. Takve stvari se čak kroz razne programe potiču i usudim se reći da su ipak više pitanje nečije imaginacije nego nedostatak sredstava.

Neorganizirani sustav
Organizacijski menadžment nešto je o čemu ne treba previše pisati jer ga jednostavno nema. U starom i tromom sustavu sve što se krene realizirati zapinje na organizacijama koje nitko niti želi niti ima snage mijenjati. Agilni pristup suradnji možemo samo vidjeti kroz razne koalicije – prirodne i neprirodne, ali to nije agilnost radi rezultata već radi preživljavanja. Empatija je nešto što definitivno ne postoji, ali isto tako da rijetko kada i rijetko gdje i postoji.

Nismo tu baš izolirani otok. Sve u svemu, daleko smo mi od "digitalnih heroja" koji će nas uvesti u industriju 4.0 i dovesti u svijetlu budućnost. Ali naš problem i nije baš usamljeni slučaj. Manjak vizije dio je šire europske pa i svjetske priče, jednako kao i oni koji gripu liječe vitaminom C ili oni koji misle da je Zemlja ravna ploča.

Međutim, manja društva poput ovog našeg imaju veliku priliku primijeniti spomenuta načela i iskoristiti Industriju 4.0. i digitalnu eru za nešto što nikada do sada nisu mogli, za liderstvo, jer u nekim segmentima posebice ekonomskim više nije potrebna velika vojska ili teritoriji. Potrebne su tehnološka vizija i inovativnost, i u sadašnjim vremenima i mali mogu biti veliki. Pitanje je žele li naši lideri znati u kojem vremenu žive. 

Komentirajte prvi

New Report

Close