Najčešće se nostrificiraju diplome iz BiH i SiCG

Autor: Ksenija Rukavina , 06. lipanj 2006. u 06:30

U prvih šest mjeseci ove godine Nacionalnom uredu ENIC/NARIC podnesen je 581 zahtjev za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija

Svaka treća nostrificirana diploma u Hrvatskoj je sa ona je sa bosanskohercegovačkih fakulteta, a svaka šesta iz Srbije i Crne Gore. Samo u prvih šest mjeseci ove godine čak 581 osoba zatražila je nostrifikaciju visokoškolske diplome stečene u nekoj stranoj zemlji. Prošle je godine Nacionalnom ENIC/NARIC uredu koji se bavi priznavanjem kvalifikacija predano rekordnih 1292 zahtjeva, a pretprošle je taj broj iznosio svega 277. U nas se najčešće nostrificiraju diplome fakulteta društvenih znanosti, zatim humanističkih i tehničkih fakulteti, biomedicine i zdravstva, te umjetničkih akademija. Osim diploma iz susjednih zemalja, nostrificiraju se i one talijanskih, američkih, njemačkih, austrijskih, britanskih, mađarskih, švicarskih, ruskih i francuskih fakulteta. Kako kaže Marina Cvitanović iz Nacionalnog ENIC/NARIC ureda zahtjeva ima i za diplome stečene u Argentini, Boliviji, Iraku, Izraelu, Japanu, Kazahstanu, Kini, Kostariki, Kolumbiji, Turkmenistanu, Vatikanu, Ukrajini i drugim europskim sveučilištima.
“Najčešći korisnici naših usluga u 90 posto slučajeva su hrvatski državljani. Tek deset posto priznatih diploma u Hrvatskoj su one stranih državljana”, kaže Cvitanović dodavši da se priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija od 1. srpnja 2004. godine, obavlja po Zakonu o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija i ne treba ga poistovjećivati s prijašnjim postupkom nostrifikacije.
“Postupak priznavanja obuhvaća nekoliko koraka. Nakon zaprimanja i obrade dokumentacije ENIC/NARIC ured šalje informaciju o početku postupka podnositelju zahtjeva ako je dokumentacija potpuna. Potpuni zahtjev šalje se na vrednovanje stručnom tijelu za predmetno područje, zajedno s uputom ENIC/NARIC ureda i kriterijima za vrednovanje. Tijelo je dužno u roku od 60 dana dostaviti ocjenu ENIC/NARIC uredu. Nakon toga se zahtjev prosljeđuje Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja donosi konačnu odluku i izdaje rješenje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije”, objašnjava Cvitanović.

Naknada za troškove postupka priznavanja iznosi 400 kuna za priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije i 200 kuna za priznavanje razdoblja studija. Optimalan rok trajanja procesa za priznavanje je do tri mjeseca od datuma zaprimanja potpune dokumentacije, kažu u ENIC/NARIC uredu, što zdušno opovrgavaju oni koji koriste njihove usluge. Korisnici ističu da se priznavanje diplome stranog fakulteta u pravilu produlji i na godinu dana, pa su tako pojedinci s titulama nekih od najprestižnijih svjetskih fakulteta odustali od priznavanja zbog opsežne procedure, ali i brojnih drugih prepreka.
“Baš kad skupite sve papire i konačno se uputite u ured, doznate da vam nedostaje još nekoliko dokumenata i tome nema kraja”, ističe Meri B. (podaci poznati redakciji) koja je prije nekoliko mjeseci diplomirala u Italiji, a diploma joj još nije priznata. Inače, školske svjedodžbe, diplome i druge javne isprave o stečenoj naobrazbi izdane do 8. listopada 1991. u obrazovnim ustanovama na području bivše SFRJ izjednačene su po pravnoj snazi sa školskim svjedodžbama, diplomama i drugim javnim ispravama obrazovnih ustanova Republike Hrvatske i ne podliježu postupku priznavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close